Arcada startar gratis kurs för sökande till utbildningarna förstavårdare, fysioterapeut och kulturproducent

Publicerad: 28.11.2022 / Utbildning

Inför vårens antagningsrunda får alla som planerar söka till fysioterapi, förstavård och kulturproducentskap stöd genom en online självstudiekurs. Sluttenten för kursen fungerar som urvalsprovets första del och alla som blir godkända får studiepoäng som räknas tillgodo inom ramen för examen. 

De nya kurshelheterna ger en inblick i vad studierna går ut på, samtidigt som de hjälper de sökande att ta till sig materialet inför urvalsprovet. Helheterna ser lite olika ut beroende på inriktningen.



Inom fysioterapi och förstavård ligger fokus på fysiologi och anatomi. Materialet består av föreläsningar och övningsuppgifter. Själva urvalsprovet genomförs sedan på campus. Anmälan till kursen Extern länk är öppen från och med 16.1.2023, och du har tid att göra kursen i egen takt fram till sluttentamen.

Upplägget för dem som ansöker till kulturproducentskap ser annorlunda ut och består av en introduktion till området i form av en fallstudie, reflektionsuppgifter och slutligen en online tent. För utbildningen inom kulturproducentskap utgör kursen det första skedet i urvalsprovet. Kursanmälan öppnar 1.3.2023.

– Vi har gått in för den här modellen eftersom vi vill stöda de sökande i förberedelserna. Samtidigt är det viktigt att man får en uppfattning om branschen man söker sig till. Genom att öppna kursen i ett tidigt skede vill vi också avlasta de sökande och minska på pressen under slutskedet av våren, säger Maria Forss, Akademichef.



Genom att gå kursen kan man på ett enkelt sätt ta till sig materialet. Den som deltar i kursen och blir godkänd i urvalsprovet kan dessutom räkna med en tjuvstart i studierna, eftersom helheten berättigar till studiepoäng som kan räknas till godo inom examen.

Det är viktigt att var och en själv registrerar sig till kursen och dessutom kommer ihåg att ansöka som vanligt inom gemensam ansökan under våren. Läs mera om hur hela processen ser ut på våra sidor om antagning och ansökan.