Kulturproducent
Utbildning / Kultur och media

Vill du producera och förmedla kulturupplevelser och trivs med varierande arbetsuppgifter är den här utbildningen som gjord för dig. Bli framtidens proffs inom det breda och fascinerade kulturfältet!
- Examensbenämning
- Kulturproducent (YH)
- Nivå
- Bachelorutbildning
- Språk
- Svenska
- Omfattning
- 240 SP
- Studietid
- 4 år
Nelli Salonen
har studerat till kulturproducent

Jag håller på med musik och teater och vill gärna jobba med kultur, så därför fastnade jag för producentrollen. De administrativa och ekonomiska sidorna inom kulturfältet intresserar mig och jag hoppas på att få arbeta med kulturpolitik och upphovsrätttsfrågor. Utbildningen är bred och arbetsmöjligheterna är oändliga. Ju längre jag kommer i min utbildning, desto mer känns det som om jag hittat min grej och min egen yrkesidentitet. Bäst med Arcada är att man uppmuntras till att testa på olika saker och att man direkt får arbeta med riktiga projekt.
Katarina Pada
har studerat till kulturproducent

Som kulturproducent är du drivkraften bakom kulturella evenemang och produktioner. Vi är kreativa allt-i-allon med ansvar för allt från marknadsföring och artister till budget, och jag älskar att få hålla i trådarna, även om jag själv inte står som konstnär.
Atte Kola
har studerat till kulturproducent

Den kreativa branschen och kulturfältet intresserar mig och jag trivs med att vara den som får hålla i alla trådar. Det bästa med yrket är att man får lära känna en massa nya människor och se en produktion gå från en plan till en färdig helhet. Som kulturproducent är det bra att vara stresstålig, lugn, organiserad samt ha en viss ledarinstinkt.
Om utbildningen
Kultursektorn och de kreativa branscherna fortsätter att växa i snabb takt i hela världen så du kan se fram emot ett mångsidigt jobb och ett brett arbetsfält i en växande bransch. En kulturproducent är en mångsidig problemlösare, som har bred kunskap, kan hantera helheter, är nyfiken och vill alltid lära sig nytt.
Nätverkande och förmåga att utveckla kulturfältet tillsammans med andra är grunden för kulturproducentens arbete. Till uppgifterna hör att underlätta för publiken och aktörer inom konst och kultur att hitta varandra.
En kulturproducent kan jobba i nära samarbete med konstnären och publiken och ha som uppgift att skapa en fungerande dialog. Du kan även jobba med dem som skapar konsten: musiker, skådespelare, dansare, författare, bildkonstnärer. Som kulturproducent kan du också jobba med finansiärer och med kulturpolitiska frågor.
Arbetsuppgifterna varierar. Du kan arbeta som eventmanager eller med kultursatsningar, som producent eller ha ansvar för programverksamhet och tillämpade projekt inom musik, teater, film, bildkonst och dans. Du kan också jobba med publikarbete, dvs. att ta fram olika typer av material och evenemang för att engagera publiken och ge dem en fördjupad kulturupplevelse. Det gäller att hantera projekt fulla av förändring, komplexitet och innovation i organisationer av olika storlek – från fria fältet, start-ups, non-profits till stora organisationer – i Finland och globalt.

Vad lär du dig
Utöver kunskap om kulturens verksamhetsområde, företagsekonomiskt kunnande inom kulturproduktion och hantering av produktionsprocesser lär du dig bl.a.
- Kommunikation
- Administrations- och organisationsfärdigheter
- Verksamhetsutveckling
- Ledarskap
- Publikarbete
- Kultur- och samhällspolitik
Under studierna får du insyn i kulturlivets strukturer i samhället och också konst och kulturkännedom.
Vad kan du jobba som
Du kan bl.a. jobba som kulturproducent, producent, produktionsassistent, evenemangsproducent, manager, agent
- med festival- och evenemangsproduktioner
- inom musikbranschen
- Inom mode och designbranschen
- med konst och kultur inom friskvård
- med kommunikation och design i kulturorganisationer
- i kommuner
- på det fria kulturfältet
- som kulturföretagare
Konst- och kulturområdet har många kontaktytor till andra samhällssektorer och det politiska beslutsfattandet. Det innebär att kulturproducenter också arbetar med t.ex. kreativa näringar, innovationssystem, kulturexport, sysselsättning, teknologiska tillämpningar, miljöskydd, samhälls- och stadsplanering, krisberedskap, demografi, minoritetsfrågor, kulturell mångfald, åtgärder mot segregation, seder och bruk, matkultur och hybridkonst.
Profilering
Du kan välja att fördjupa dig i:
- Företagsekonomi
- Internationellt kulturproducentskap
- Kulturevenemangsproduktion
- Mediekultur
Professionellt nätverk redan under studietiden
Målet är att du så snabbt som möjligt under studietiden ska ta dig ut i kulturlivet. Många av våra kurser undervisas i samarbete med internationella, regionala och lokala kulturella organisationer, vilket ger dig möjlighet att få direkt erfarenhet av yrkesutövningen.
Det praktiska arbetet, i form av projekt, är även internationellt inriktat för att ge dig som student bredast möjliga perspektiv och kontaktnät för det framtida arbetet. Studierna strävar efter att utveckla din förmåga att bygga ett professionellt nätverk.
Studierna innehåller också tre omfattande praktikperioder, som ger dig möjlighet att pröva på hur det är att arbeta inom olika slag av kulturorganisationer, hur det är att arbeta med olika konstformer och hur det är att arbeta internationellt. Under praktikperioden utvecklar du de kontakter du fått i utbildningen till professionella kontakter.
Studieplan
Du kan bekanta dig med nuvarande läsårs studieplan och kursutbud nedan, men var uppmärksam på att förändringar av innehållet kan ske inför nästa läsår.
Mer utbildningsspecifik information hittar du också på Arcadas digitala studieguide start.arcada.fi
Kontakta oss om utbildningen

Tomas Träskman
Prefekt (Kultur och media) och utbildningsansvarig (Media Management)
