Nytt avtal ska främja integrationen av internationellt utbildade sjuksköterskor  

Publicerad: 28.05.2021 / Samverkan

Internationellt utbildade sjukskötare är en stor tillgång för Finland. För att säkerställa att de har de kvalifikationer som krävs och tillgång till vidareutbildning har institutionen för vård vid Yrkeshögskolan Arcada och Filipino Nurses Association in the Nordic Region undertecknat ett samförståndsavtal (Memorandum of Understanding). 

Institutionen för vård vid Arcada har många års erfarenhet av att utbilda sjukskötare på engelska. Genom det nya samarbetet är målet att förbättra integrationen av internationellt utbildade sjukskötare. Detta görs genom att erbjuda kompletterande utbildning som ger behörighet som sjukskötare i Finland. Det här kommer i sin tur att främja sjukskötarnas möjligheter att få meningsfull anställning på den finländska arbetsmarknaden. 

– Vi har mycket goda erfarenheter av att arbeta med filippinska och andra internationellt utbildade sjukskötare, och därför är samarbete med FiNAN ett naturligt nästa steg för att utveckla vår utbildning, säger Pamela Gray, utbildningsansvarig för den engelskspråkiga Nursing-utbildningen på Arcada. 

Institutionen har hittills utexaminerat hundratals utrikes födda sjukskötare. Dessa sjukskötare är globalt konkurrenskraftiga inom vårdbranschen och arbetar för närvarande antingen i finländska vårdinrättningar eller utomlands.  

Genom meningsfulla samarbetsnätverk kan sjukskötarutbildningen påskynda internationellt utbildade sjukskötares etablering på arbetsmarknaden och hjälpa dem att smidigt integreras i det finländska samhället. Det långsiktiga målet är också att stödja nya utbildningsmodeller riktade till internationellt utbildade sjukskötare som kan användas i hela Norden. 

 

Möten med riktiga klienter ger arbetslivserfarenhet under studierna 

Att träna upp praktiska färdigheter under handledning och i en trygg miljö förbereder Arcadas studenter för arbetslivet. I Arcadas labb för idrottstestning tar högskolans idrottsinstruktörer emot externa klienter och får på så sätt en inblick i hur det dagliga jobbet kan se ut.

Kategori: Hälsa och välfärd

Arcadas medianomer har hela Norden som sitt arbetsfält

Allt fler av Arcadas studentproduktioner inom film och media får synlighet både i Norden och internationellt. På utbildningen vill man stöda studenterna i att nå ut med finlandssvenska kortfilmer och serier till en nordisk publik.

Kategori: Utbildning