Samarbete mellan företag och högskola – risk eller möjlighet?

Publicerad: 23.03.2023 / Blogg / Alumn / Samverkan

Dagens gästbloggare: Alumn Patrick Eriksson, Fysioterapeut 2012, grundare och vd, Hemfysio

Jag har haft tur och fått möjligheten att vara företagare hela min arbetskarriär. Efter mer än 10 år som företagare och med över 20 utbetalda löner varje månad, kan man väl säga att jag iallafall vet många tillvägagångssätt och saker man inte behöver testa igen. Idag kommer jag ändå att blogga om en sak jag verkligen rekommenderar alla företag att testa, nämligen att samarbeta med högskolor.

För mig var det ett självklart val att bli företagare. Att starta ett företag som riktar sig till seniorer är heller inget konstigt, med tanke på den uppväxt jag haft där farföräldrar varit en stor del av mitt liv. Vi på Hemfysio har en enkel mission, att med hjälp av fysioterapi i form av hembesök förbättra funktionsförmågan och välmående för Finlands alla seniorer. Men vad kan vi vinna på att samarbeta med dem som utbildar framtidens fysioterapeuter?

Varför behövs samarbete mellan företag och högskola?

De flesta är väl av den åsikten att ett samarbete behövs, men varför? När jag rotar lite djupare i frågan hittar jag ett antal viktiga punkter.

Högskolor utbildar personer, så att de ska ha en möjlighet att klara sig i arbetslivet. Studenten får en kunskapsbas, lär sig hitta och bearbeta information och tränar upp färdigheter enligt samhällets behov. Företaget å andra sidan, har som uppgift att visa hur det ”går till på riktigt” men utan den bakgrundskunskap personen får från högskolan är det omöjligt att få det att gå ihop. Verkligheterna från dessa två världar skiljer sig förstås, men konstigt vore det ju annars. Teori och praktik måste flätas samman, för att studenterna ska kunna utvecklas till proffs inom sina områden.

Genom samarbeten med intressanta företag blir också högskolan intressantare. Personer som söker sig till en högskola, kommer högst troligt att välja enligt hur attraktiv den är för studenterna, men också enligt vilka möjligheter högskolan ger studenterna att få en fot in i arbetslivet och vid en intressant arbetsplats. Via samarbete med högskolor kan företag också vara med och upprätthålla intresset för de branscher de verkar i.

Och slutligen punkten som jag ser som den mest konkreta och avgörande ur företagarperspektiv: med ett bra samarbete kommer företaget ha en större möjlighet att hitta framtida anställda. Vi vet alla i detta skede att företaget = personalen. Alltså måste personalen hållas om, men också vara duktiga på det de gör, vilket ju gör att företag söker de bästa personerna lämpade. Genom samarbete säkerställer vi också att anställda får utveckla sina kunskaper under sin karriär, och erbjuder fortbildning som bidrar till att möta de nya krav som verksamheten och samhället ställer.

Varför behöver studenter involveras i företagen?

En viktig aspekt under studierna är självfallet praktiken. Utan avklarad praktik – ingen examen. Var ska studenten få prova på, om hen inte kommer ut på praktik?

När studenter antingen kommer på praktik eller startar ett nytt anställningsförhållande, kommer hen också med den nyaste kunskapen inom branschen. Detta är en viktig aspekt för att företaget också ska utvecklas och leva vidare. De påverkar alltså företaget på ett positivt sätt, liksom företaget har möjlighet att påverka studenten.

Det finns ingen som helst orsak att se studenter som en risk. Oberoende om man vill hänga med i utvecklingen eller inte, är studenterna en livsviktig grupp för både företagen och samhället.

Samarbete mellan företag och högskola – risk eller möjlighet? Tja, enbart möjlighet, hur man än ser det.

Arcada uppmärksammar sitt 25-årsjubileum genom medelinsamlingskampanjen Arcada 25. Våra nya lärmiljöer öppnar upp bredare samarbetsmöjligheter med företag och det omgivande samhället. Var med och stöd byggandet av dem här. Extern länk

Möten med riktiga klienter ger arbetslivserfarenhet under studierna 

Att träna upp praktiska färdigheter under handledning och i en trygg miljö förbereder Arcadas studenter för arbetslivet. I Arcadas labb för idrottstestning tar högskolans idrottsinstruktörer emot externa klienter och får på så sätt en inblick i hur det dagliga jobbet kan se ut.

Kategori: Hälsa och välfärd