Bibliotekets nya samling Lux-Arcada

Publicerad: 21.05.2021 / Utbildning / Blogg

Samlingen Lux-Arcada består av skönlitteratur, men tanken med den är inte förströelse, utan att den ska stöda inlärningen på ett konkret plan. Genom skönlitteratur kan man utveckla sin empati och sin förståelse för hur det kan vara att t.ex. leva med en sjukdom eller befinna sig i en situation som man inte har egna erfarenheter av.

Skönlitterära verk kan leda till personlig insikt, så att man lär sig om sig själv. Forskningen har visat att läsning också ofta – nämligen då läsaren känslomässigt lever sig in i berättelsen – förstärker empatiförmågan. Detta kan delvis förklaras med att fiktiva verk ger läsaren möjlighet att erfara starka känslor utan att dessa känslor skulle ha sitt ursprung i läsarens egna liv. Hela läserfarenheten går ju ut på att man sätter in sig i en annan persons situation – oberoende om denne är fiktiv eller inte. (Bal och Veltkamp 2013)

Man kan lära sig mycket om sjukdomar och diverse sociala situationer genom att läsa facklitteratur. Men för att verkligen förstå och leva sig in i hur det är att vara i en annans situation behöver vi skönlitterära upplevelser. I Lux-Arcada-samlingen har vi därför samlat olika verk genom vilka läsaren kan sätta sig in i och lära sig hur det är att leva i en annan situation än vi själva befinner oss i. Hur känns det att veta att man snart kommer att dö? Hur är det att leva med en kronisk sjukdom? Hurdant är det att vara alkoholist? Hur känns det att inte ha råd att betala hyran?

Empati är en viktig ingrediens i social samvaro, eftersom vi måste förstå och dela andras känslor för att kunna verka tillsammans. Genom förståelse kan vi också få insikter och verktyg att hjälpa till i svåra situationer. Denna förståelse vill vi erbjuda genom den nya samlingen.

För lärare kan samlingen fungera som inspiration för undervisningsutveckling och tillhandahålla material för användning i undervisningen. För studenter ger samlingen material som både fördjupar och vidgar de egna perspektiven i arbetet. Samlingen kommer också att växa med tiden och vi tar gärna emot tips på passande litteratur.

Bal, P. M. och Veltkamp, M. (2013) ‘How Does Fiction Reading Influence Empathy? An Experimental Investigation on the Role of Emotional Transportation’, PLoS ONE, 8(1), s. 1–12. doi: 10.1371/journal.pone.0055341.