Arcadaproduktion vinner filmpris

Publicerad: 10.05.2021 / Utbildning

Ett filmteam vid Arcada har vunnit pris på de finländska filmskolornas evenemang PITCH2021 för pitchningen av filmen DE VA DE. Produktionen leds av Tomas Linders von Kantzow som studerar film och media med inriktning manus och regi vid Arcada.

Under tävlingen pitchade studerande en produktionsplan med manus. Inspelningarna av DE VA DE sker enligt planerna hösten 2021. Linders von Kantzow står för såväl manus som regi.

– Det känns jättekul att vinna det här priset. Det är en bra bit på vägen till att producera filmer, vilket jag förhoppningsvis kan börja göra redan i sommar, säger Linders von Kantzow.

DE VA DE är en 15 minuter lång kortfilm som allegoriskt handlar om covid-19-krisen och den ångest som pandemin orsakat. Fem människor sitter inlåsta i en kyrka medan ett virus sprids bland dem. Istället för att försöka komma åt själv problemet, viruset, fokuserar människorna på triviala saker för att slippa bära ansvaret.

– Filmen är en allmän reflektion av coronaläget och en reaktion på allt det absurda vi får läsa om i nyheterna hela tiden, så som coronaförnekare och vaccinmotståndare. Det är så absurt att man måste konfrontera det, säger Linders von Kantzow.

PITCH2021 samlar framtida talanger och andra aktörer inom filmbranschen. Under evenemanget delas pris ut för slutarbeten inom film. I år arrangerades PITCH2021 den 5 maj av konsortiet Finlands filmskolor i samarbete med Finlands filmstiftelse, Yle och AVEK. Till konsortiet hör Aalto-universitetet, Arcada, Metropolia, Tampereen ammattikorkeakoulu och Turun ammattikorkeakoulu. Läs PITCH2021:s pressmeddelande i sin helhet här (på finska). Extern länk