ARENE: Yrkeshögskolornas inträdesprov arrangeras på distans

Publicerad: 09.04.2020 / Utbildning

Yrkeshögskolorna har beslutat att inträdesproven till yrkeshögskolorna i vårens andra gemensamma antagning arrangeras på distans på grund av de rådande undantagsförhållandena. I den gemensamma antagningen som avslutades 1.4 hade yrkeshögskolorna 92 000 sökande. Av dem har 75 000 anmält sig till inträdesprov.

Beslutet har fattats för att yrkeshögskolorna inte vill äventyra de sökandes eller personalens och de anhörigas hälsa på grund av proven. Det finns inga prognoser för hur coronaepidemin fortskrider, och därför går det inte att förutse om inträdesproven kunde skjutas upp och hållas på ett tryggt sätt vid ett senare datum.

Inträdesproven arrangeras i början av juni, exakt datum meddelas senare.

Yrkeshögskolorna har i flera år tillsammans utvecklat studentantagningen, och har idag färdighet att arrangera proven också på distans.

Yrkeshögskolorna anser att det är viktigt att de sökande också har andra vägar att bli antagna till en examensutbildning än enbart betygsantagning.

Yrkeshögskolorna väljer cirka hälften av sina studerande genom betygsantagning. Varierande enligt ansökningsmål fylls 20–80 procent av studieplatserna genom betygsantagning. En utökning av antalet studerande som väljs genom betygsantagning skulle inte ha garanterat en jämlik behandling av alla sökande. 

Bland de sökande finns 33 000 personer vars betyg inte kan poängsättas på samma sätt som studentexamen eller yrkesinriktade grundexamina avlagda efter 1.8.2015. Bland dessa finns personer som har en äldre yrkesinriktad grundexamen, examen på institutnivå, yrkesexamen, specialyrkesexamen eller examen som avlagts utomlands, eller som har avlagt gymnasiets lärokurs utan att ta studentexamen.

Förändringen i fråga om inträdesproven påverkar inte när studierna inleds, och därmed inte heller de studerandes rätt att få studiestöd.

Här hittar du frågor och svar gällande provet.