Unga studenter – vi behöver tänka i entreprenöriella banor!

Publicerad: 08.02.2023 / Blogg / Entreprenörskap / Studentliv

Dagens gästbloggare: Student i kulturproducentskap Victor Carlsson, ordförande, Arcada Entrepreneurship Society

Jag har haft tur. Några år bakåt fick jag via en kompis chansen att arbeta på ett entreprenörskaps-evenemang på Aalto-universitetet. Evenemanget förde samman personer som brinner för att skapa lösningar till företagsvärldens verkliga utmaningar. Det här blev min första kontakt med en entreprenörskapsgemenskap, och den upplevelsen levde med mig i fler år. Jag kände alltså till vad entreprenörskapsföreningar är och hur de fungerar, innan jag inledde mina studier vid Arcada.

När jag började på Arcada var det klart för mig att studielivet inte bara skulle få vara fest. Jag ville lära mig för livet, och aktivera mig i studentföreningsverksamheten för att få erfarenhet av styrelsearbete, evenemangsplanering och nätverksskapande. Det öppnades en chans för mig att återuppliva Arcada Entrepreneurship Societys (AES) verksamhet, som varit inaktiv i flera år. Efter pandemin kändes det extra viktigt att få igång verksamhet som för samman studenter och skapar gemenskapskänsla.

Det råkade sig dessutom att Arcada vid samma tidpunkt byggde ett nytt entreprenörskapscenter med mål att stöda studenternas färdigheter att ta fram, utveckla och presentera sina företagsidéer – det fanns alltså ett underlag för att ytterligare utveckla entreprenörskapsandan vid Arcada.

Varför är det viktigt?

”Jag tror nog inte att jag är intresserad av företagande”, har jag hört många studenter säga. Det är helt ok, brukar jag svara, men entreprenöriellt tänkande behövs också i sammanhang där du inte planerar att starta ett eget företag eller utveckla en affärsidé. Frisörer, läkare, kurirer, servitörer och byggarbetare är alla exempel på yrken där det behövs färdigheter att leda och planera sitt eget arbete. I och med världsläget och resursbristen i många branscher kommer det dessutom att förväntas att arbetstagare har bättre entreprenöriella färdigheter än det tidigare krävts. Det här är en verklighet, ville vi det eller inte.

Därför känns det speciellt viktigt för mig att utveckla en verksamhet som AES – jag vill bygga en gemenskap för likasinnade människor. Via evenemang, workshoppar och umgänge kan vi skapa en plats där studenter får nätverka, dela sina tankar och utmana sig själva. Vi kan sänka ribban för att bli företagare och utveckla drömmen ”tänk om jag kan göra min ide till ett företag, och i trygga händer bygga upp det till något fint”. Vi behöver mera mod i Finland och jag hoppas att AES och Arcada Entrepreneurship Hub kommer att bidra till det.

Arcada uppmärksammar sitt 25-årsjubileum genom medelinsamlingskampanjen Arcada 25. Genom att donera till ändamålet Smarta och innovativa lärmiljöer kan vi ta fram miljöer som stöder utvecklandet av mjuka färdigheter och entreprenöriellt tänkande.

Företagsidéer tar fart i Arcadas entreprenörskapsprogram

Närmare tio nya företagsidéer går denna höst från vision till verklighet inom Arcadas nya entreprenörskapsprogram. Arcada Entrepreneurship Hub utgör en mötesplats som uppmuntrar till företagande, kreativitet och innovation – över språk- och utbildningsgränser.

Kategori: Entreprenörskap