Gustav Kvikant simmar i havet.

Arcadas alumn simmar 500 kilometer för Östersjön

Publicerad: 31.05.2022 / Alumn

Första veckan i juni börjar Gustav Kvikant simma från Stockholm med mål att nå Helsingfors ungefär en månad senare. Arcada-alumnen vill göra en insats för Östersjön och blir den första någonsin som simmar denna sträcka. 

Kvikant har studerat fysioterapi på Arcada och utexaminerades år 2020. Fysisk aktivitet har alltid varit en viktig del av hans liv och nu såg han en möjlighet att kombinera detta med en annan sak som ligger honom nära hjärtat – klimatfrågor och då speciellt Östersjöns välmående.

– Det är inte en självklarhet att vi alltid kommer att kunna simma i Östersjön om vi inte ser till att jobba för ett rent och välmående hav. I dag talas det mer än någonsin om klimatrelaterade ärenden vilket är bra, men jag tycker att det är viktigt att inte bara prata utan även agera. Det här är mitt sätt att göra något och lyfta dessa frågor, säger Kvikant.

Både fysiska och logistiska förberedelser

Gustav Kvikant står på en strand.

Ingen har tidigare simmat en så här lång sträcka i Östersjön, vilket betyder att Kvikant under våren fått lägga ner en hel del tid på planering och förberedelser. Det har handlat om allt från att hitta ett bra team och sponsorer till att fundera på hur rutten ska läggas upp och vilken mat som behövs på resan. I början av juni startar segelbåten med hans team från Stockholm. Målet är att simma i genomsnitt 15 kilometer per dag, vilket betyder ungefär 4–7 timmar simning uppdelat i två etapper.

– Som fysioterapialumn är jag van vid fysiska prestationer och har en inre drivkraft där jag vill utmana mig själv. Men jag har samtidigt respekt för både min kropp och havet. Planen är att simma varje dag, men det finns såklart yttre omständigheter jag inte kan styra över, som vädret eller eventuella skador.

Den ovanligt svala våren har skapat en del utmaningar då vattentemperaturen inte stigit som önskat. Även om Kvikant har utrustning anpassad för att simma i kallt vatten önskar han sig minst 12 grader i vattnet. Han räknar med att det kommer att ta cirka 4–6 veckor att simma från Stockholm till Helsingfors.

– När jag först fick denna idé viftade jag bort den och tänkte att det finns en orsak till att ingen tidigare gjort detta. Men nu har jag landat i ett lugn och en självsäkerhet att jag kommer att klara av detta, säger han.

Samlar in pengar för ett rent hav

I samband med simmandet kommer Kvikant att samla in donationer till Östersjön via John Nurminens stiftelse Extern länk. Alla pengar går direkt till att bevara havet för kommande generationer.

– Det har varit ett ambitiöst projekt och min önskan är såklart att människor vill vara med och stöda, men det är precis lika viktigt att skapa medvetenhet och väcka diskussion. Jag hoppas att så många som möjligt vill vara med mig på denna resa och delta i arbetet med att rädda Östersjön.

Du kan följa Gustav Kvikants färd över Östersjön via The Baltic Swim 2022 Extern länk, på Instagram @balticswim2022 och Facebook Extern länk samt i Arcadas kanaler under juni.

Bilder: The Baltic Swim 2022

Arcadas alumn simmar 500 kilometer för Östersjön

Gustav Kvikant simmar i havet.

Första veckan i juni börjar Gustav Kvikant simma från Stockholm med mål att nå Helsingfors ungefär en månad senare. Arcada-alumnen vill göra en insats för Östersjön och blir den första någonsin som simmar denna sträcka. 

Kategori: Alumn

Arene: Alumner med yrkeshögskoleexamen är nöjda med sin examen och karriär

Student posing for camera

De som avlagt yrkeshögskoleexamen för fem år sedan är nöjda med sin examen (84 procent) och sin karriär hittills (86 procent). Belåtenheten med examen har ett starkt samband med hur väl man i sitt nuvarande arbete kan använda de färdigheter man fick under studietiden samt hur utbildningen motsvarar kraven i arbetet.

Kategori: Alumn