Lösningarna finns i samarbetet mellan människan och AI

Publicerad: 05.12.2022 / Blogg / Alumn

Dagens gästbloggare: Alumn Rick Aller, Tradenom 2010, vd 720 Degrees

Det var ett dumt beslut, såhär i efterhand sett, att utveckla världens första analysverktyg för inneklimat som använder sig av artificiell intelligens.

Vi utvecklade en lösning som analyserar och hjälper styra inneklimatet i hundratals fastigheter, och som under de närmaste åren kommer finnas i tusentals fastigheter i ett tiotal länder. Vår lösning minskar energiförbrukningen och förbättrar kvaliteten i inomhusmiljön, vilket har en väldigt positiv samhällspåverkan.

Min tes var att vår användning av artificiell intelligens är unik, och att det finns en möjlighet att på sikt globalt förbättra inomhusklimatet i fastigheter. För detta behövde vi styra alla resurser till utveckling samt hitta en jätte inom branschen vi kunde samarbeta med. Sannolikheten för att lyckas var minimal, medan ett litet misstag kunde innebära fullkomligt misslyckande. Men ibland är det viktigare att ha tur än att vara skicklig.

Världens första AI för inneklimat

Problemet vi såg var att en expert kan sitta i en evighet med ett analysverktyg för att relativt manuellt gå igenom tusentals rader av fastighetsdata för att lista ut fel i inomhusklimatet samt hur man korrigerar dem. Marknaden kommer hela tiden fram med billigare sensorer och tillgången till data växer exponentiellt. Värdefull kunskap används för att reaktivt hitta problem istället för att lösa dem. Med artificiell intelligens kunde vi identifiera problemen i realtid – till och med i förtid – så att människan istället kan lösa problem som är i horisonten.

Artificiell intelligens identifierar och klassificerar möjliga utmaningar via ett gränssnitt där experter lätt kan prioritera problem och lösningar. Detta skiljer sig från tankesättet där artificiell intelligens även ska lösa alla problem automatiskt. Vår syn var att full automation är utopi, och att det är i samarbetet mellan människan och artificiell intelligens som lösningarna finns. Bara så kan vi gå från att reaktivt försöka hitta problem, till att proaktivt arbeta med att lösa dem.

Framtidens lärmiljöer

I branschen ser jag ofta en oförmåga att anpassa sig till utvecklingen av AI. Vi ser specialister som lägger ner hundratals timmar på uppgifter som kan lösas inom minuter av AI. För att lösa detta krävs generell kunskap om och förståelse för data och AI innan man ger sig in i en bransch där digitala verktyg används. Saknar man förståelse kan man inte heller utnyttja verktygens fulla potential.

I framtiden kommer vi att vara tvungna att förlita oss mer på digitala verktyg och det medför ett kunskapskrav där man måste förstå sig på verktygen och deras möjligheter och gränser. Moderna högskolor bör därför erbjuda alla studenter kompetenser inom detta område i framtiden.

Arcada uppmärksammar sitt 25-årsjubileum genom medelinsamlingskampanjen Arcada 25. Genom att donera till ändamålet Människan, robotik och AI stöder du skapandet av ett nytt kunskapscentrum på högskolan.

Årets alumn 2023: Nina Brännkärr-Friberg

Nina Brännkärr-Friberg är ingenjörsalumnen som livet förde i en annan riktning. Som Årets alumn 2023 på Yrkeshögskolan Arcada vill hon påminna om att det inte alltid blir som man planerar och tänker sig, men det kan bli bra ändå.

Kategori: Alumn

Årets alumn Johanna Stenback

Yrkeshögskolan Arcada har i år för första gången utsett Årets alumn. Utmärkelsen går till en person som är en inspirationskälla för dagens studenter och som visar ett brett engagemang för högskolan. Arcadas första Årets alumn är Johanna Stenback.

Kategori: Alumn