Arcadas alumner bakom framgångsrik dramaserie

Publicerad: 25.09.2019 / Alumn

Två unga kvinnor och ett badrum. Den finlandssvenska serien Badrumsliv bygger på starkt och modigt historieberättande i en lite oväntad miljö. Den första idén till serien uppstod under en kurs på Arcada och produktionsteamet består till stor del av högskolans studenter och alumner inom film och media.

Badrumsliv, som i en del recensioner beskrivits som en feministisk komediserie, har väckt stort intresse sedan premiären i juli. Det första avsnittet har setts av nästan 60 000 personer i Finland och serien har även sålts till Norge och Danmark. Webbserien på 18 avsnitt är skriven och regisserad av Arcadas alumn Kaya Pakaslahti.

- Jag ville göra en hyperrealistisk serie om unga kvinnor. Det är svårt att växa upp och tanken är att serien ska kännas ärlig och som tagen ur ens eget liv samtidigt som den förhoppningsvis kan utgöra ett stöd för de som är i gymnasieåldern, säger Pakaslahti.

Badrumshistorier blev Badrumsliv

Badrumsliv fick sin början i form av slutarbetet Badrumshistorier, som var en del av Arcadas kortfilmsprojekt 100 min 100 år. Tre pilotavsnitt lades ut på nätet och Pakaslahti kontaktades sedan av produktionsbolaget Moilo som såg potential för serien.

- Att direkt få komma in i branschen var verkligen en dröm som gick i uppfyllelse. Samtidigt var det otroligt nervöst att jobba med ett så stort eget projekt genast efter studierna och jag funderade mycket på hur det skulle tas emot.

Manuset till Badrumsliv byggdes delvis upp med hjälp av crowdsourcing. Pakaslahti samlade in unga kvinnors berättelser via sociala medier och använde sig av dem under skrivprocessen. Samtidigt gav det henne en känsla för vad målgruppen tycker är intressant.

Serien utspelar sig i ett badrum eftersom Pakaslahti själv alltid fascinerats av den miljön och stämningen som uppstår där. Bland annat har hon sökt inspiration i skriverier på allmänna toaletter.

- Badrummet blir som en skyddszon samtidigt som inget kan döljas där. Det passade perfekt för den här historien som bygger på en intim vänskap, där man både lyfter och trycker ner varandra. Samtidigt var den feministiska aspekten viktig för mig och jag ville lyfta fram att kvinnor kan vara avklädda utan att genast sexualiseras.

Arcadas alumner och studenter välrepresenterade

Produktionsteamet bakom Badrumsliv innehåller nästan uteslutande bekanta namn. Bland annat är fotograf Marika Hill, ljudplanerare Emil Soininen och inspelningsledare Daniela Ollus alla alumner från Arcada, och många av assistenterna som jobbat med serien är nuvarande studenter.

Pakaslahti berömmer utbildningen i film och media för att ha bra koll på trenderna i branschen samt ge studenterna möjlighet att genomföra egna idéer.

- För att kunna hitta sin egen stil måste man våga – och få - testa sig fram. Visst var min idé lite speciell, men jag fick direkt stöd och hjälp med att vidareutveckla den. Arcada fick mig också att inse hur branschen håller på att utvecklas och att korta format som webserier kommer att ta allt mer utrymme i framtiden.

Badrumsliv går bland annat att se på Yle Arenan. Extern länk

Årets alumn 2023: Nina Brännkärr-Friberg

Nina Brännkärr-Friberg är ingenjörsalumnen som livet förde i en annan riktning. Som Årets alumn 2023 på Yrkeshögskolan Arcada vill hon påminna om att det inte alltid blir som man planerar och tänker sig, men det kan bli bra ändå.

Kategori: Alumn

Årets alumn Johanna Stenback

Yrkeshögskolan Arcada har i år för första gången utsett Årets alumn. Utmärkelsen går till en person som är en inspirationskälla för dagens studenter och som visar ett brett engagemang för högskolan. Arcadas första Årets alumn är Johanna Stenback.

Kategori: Alumn