Arcadas alumner poddar om jämlikhet inom idrotten

Publicerad: 10.11.2023 / Alumn

”Vi också” är den första finlandssvenska podcasten om anpassad motion och paraidrott. Bakom podcasten står Arcadas alumner, idrottsinstruktörerna Lotta Nylund och Iida Laitila.

Hur hittar man lycka i att idrotta efter att ha mist en del av sin funktionsförmåga? Vad betyder kortväxt och varför heter det inte dvärg? Påverkar hörseln prestationsförmågan? Bland annat dessa frågor diskuterar Lotta Nylund och Iida Laitila i podcasten Vi också, producerad av Finlands Svenska Idrott FSI.

–Samtidigt som vi vill bidra till ett samhälle som är mer öppet och inkluderande, så ville vi också att målgruppen skulle få en plattform där de får berätta om sina erfarenheter och om hur de ser på idrott och motion, säger Lotta Nylund, alumn från Arcada år 2013 och projektledare på FSI.

Med podden vill de sprida kunskap om mångfald inom idrotten och slå hål på myter kring paraidrott och anpassad motion. I tio avsnitt behandlar de ämnet tillsammans med inbjudna gäster i form av paraidrottare, idrottare och erfarenhetsexperter.

– Genom att öka medvetenheten om paraidrott och anpassad motion kan vi också minska fördomarna som idrottarna möter i sin vardag, säger Iida Laitila, alumn år 2023, projektkoordinator på FSI.

Arcadas studenter och alumner bland gästerna

Nylund och Laitila ser jämlikhet inom idrotten som en självklarhet och mänsklig rättighet, och hoppas därför att många ska få upp ögonen för podden.

– Det är viktigt att vara medveten om att det finns många olika sätt att röra på sig. Framför allt ska man ha ett öppet sinne. Alla är vi individer och det finns inte två likadana funktionsnedsättningar, sammanfattar de två alumnerna.

Podcasten ”Vi också” kommer med ett nytt avsnitt varje torsdag under hösten och vintern. Du kan lyssna på podcasten på de flesta poddplattformar eller via webbsidan Extern länk.

I podden intervjuas flera studenter och alumner från Arcada:

  • Thomas Jalas, idrottsinstruktör (avsnitt 6)
  • Lee Wassell, idrottsinstruktör (avsnitt 7)
  • Lina Karlsson, socionom (avsnitt 9)
  • Henrik Krogius, företagsekonomi (avsnitt 10)

Bild: Finlands Svenska Idrott

Årets alumn 2023: Nina Brännkärr-Friberg

Nina Brännkärr-Friberg är ingenjörsalumnen som livet förde i en annan riktning. Som Årets alumn 2023 på Yrkeshögskolan Arcada vill hon påminna om att det inte alltid blir som man planerar och tänker sig, men det kan bli bra ändå.

Kategori: Alumn

Årets alumn Johanna Stenback

Yrkeshögskolan Arcada har i år för första gången utsett Årets alumn. Utmärkelsen går till en person som är en inspirationskälla för dagens studenter och som visar ett brett engagemang för högskolan. Arcadas första Årets alumn är Johanna Stenback.

Kategori: Alumn