Ergoterapeut
Utbildning / Social- och hälsovård

Ett kreativt yrke med fokus på problemlösning för en bättre vardag. Efter avslutad utbildning uppfyller du kompetenskraven för ergoterapeuter i Europa.
- Examensbenämning
- Ergoterapeut (YH)
- Nivå
- Bachelorutbildning
- Språk
- Svenska
- Omfattning
- 210 SP
- Studietid
- 3,5 år
Jannike Hänninen
har studerat till ergoterapeut

Jag har alltid sett mig som en aktiv person som vill arbeta för att ge individen en så meningsfull tillvaro som möjligt. Ergoterapeut är ett kreativt och socialt yrke som fokuserar på att hitta lösningar. Jag tycker det är extra intressant att fundera på tillgänglighet och hur man kan anpassa miljöer så att de fungerar för alla olika behov.
Linnéa Hjortman
har studerat till ergoterapeut

Jag vill ha ett praktiskt arbete där jag får jobba med människor. Som ergoterapeut har man möjlighet att fokusera på en klient i taget och skapa förutsättningar för att alla ska kunna ha en aktiv och självständig vardag. Det finns mängder av olika arbetsmöjligheter och själv skulle jag gärna jobba med att utveckla nya hjälpmedel.
Om utbildningen
Som ergoterapeut möter du människor som på grund av olika orsaker, exempelvis sjukdom eller annan skada, har svårt att klara sin vardag på egen hand. Tillsammans löser ni utmaningar i deras vardagliga aktiviteter, sådana aktiviteter som de vill och behöver kunna göra för att vardagen ska fungera och för att livet ska kännas meningsfullt. Det kan handla om att anpassa den fysiska miljön i i hemmet eller i skolan, ta i bruk hjälpmedel eller hitta andra lösningar som stöder människan att vara aktiv och delaktig i sin vardag.
Aktivitetsvetenskap ligger som grund för utbildningen, vilket ger ett brett perspektiv på interaktionen mellan människan, aktivitet och omgivning i förhållande till hälsa. Du får även färdigheter att jobba som social entreprenör, vilket betyder att du lär dig att identifiera problem och behov i samhället för människor i olika livssituationer samt utveckla verktyg för att hitta lösningar på dessa problem tillsammans med de människor som det berör.
Ergoterapeuter är eftertraktade på arbetsmarknaden och har ett brett arbetsfält. I framtiden kommer det att behövas ergoterapeuter inom samhällsplanering, i utvecklingen av äldreomsorgen, för att möjliggöra ett meningsfullt liv för nyanlända människor, för att skapa arbetsmöjligheter för alla, för att personer som är i risk för att marginaliseras ska hitta sin plats i samhället och för att utveckla digitala tjänster inom social- och hälsovården.

Vad lär du dig
Utbildningen är både praktisk och teoretisk och innehåller utöver ergoterapi och aktivitetsvetenskap även samhälls- och beteendevetenskapliga ämnen såsom sociologi, socialpsykologi och psykologi samt medicinska och naturvetenskapliga ämnen såsom anatomi och fysiologi, neurologi, psykiatri och geriatri. Studierna innefattar 35 sp praktik.
Under studierna lär du dig bl.a. att:
- engagera personer på nytt i aktiviteter de älskar att göra
- handleda personer att skapa balans mellan arbete och fritid
- samarbeta med familjer så att barn med olika svårigheter ska få uppleva lek
- skapa program för unga så att de kan hitta ett meningsfullt arbete
- anpassa bestick så att alla kan äta själv
- designa användbara miljöer för äldre med minnessvårigheter
Vad kan du jobba som
Som ergoterapeut kan du jobba:
- inom social- och hälsovården på sjukhus och hälsocentraler
- inom barn- och äldreomsorg
- inom boende- och arbetsverksamhet
- inom samhällsplanering
- med utvecklings- och förändringsuppdrag
- som egen företagare
- inom verksamhetsområden i samhället där ergoterapeutens kunskap och kompetens behövs
Studiernas struktur
Studieplanen är kompetensstyrd och därmed uppbyggd i studiehelheter som bygger på varandra och som stöder utvecklingen av yrkesidentitet och yrkeskompetens. Inom ergoterapeututbildningen har du möjlighet till både individuell handledning och grupphandledning som stöd för dina studier och din professionella utveckling.
Studierna består av:
- Allmänna studier 30 sp
- Grundstudier 30 sp
- Ämnesstudier (inklusive praktik) 90 sp
- Breddstudier (inklusive praktik och arbetslivsrelaterade projekt) 30 sp
- Metodik och examensarbete 30 sp
Ansökan
- All information om hur du ansöker till Arcada hittar du här.
Studieplan
Du kan bekanta dig med nuvarande läsårs studieplan och kursutbud nedan, men var uppmärksam på att förändringar av innehållet kan ske inför nästa läsår.
Mer utbildningsspecifik information hittar du också på Arcadas digitala studieguide start.arcada.fi