Skip to main content

Bachelorutbildning

Informationsteknik

Inriktning på informationsanalys

Examensbenämning

Ingenjör (YH)

Nivå

Bachelor

Studietid

4 år

Omfattning

240 sp

Språkprofil

Svenska och engelska

Utbildningen inom informationsteknik är svenskspråkig. I utbildningen ingår även språkstudier och en del kurser hålls på engelska.

Studieplan

Du kan bekanta dig med nuvarande läsårs studieplan och kursutbud nedan, men var uppmärksam på att förändringar av innehållet kan ske inför nästa läsår.

Mer utbildningsspecifik information hittar du också på Arcadas digitala studieguide start.arcada.fi.

Söker du en framgångsrik karriär med stora möjligheter och utmaningar? Vill du vara med och påverka IT-utvecklingen i Finland samtidigt som du har fria tyglar att själv forma din framtid i yrkeslivet? Vill du kanske skapa en start-up? Som expert inom informationsanalys finns det ingenting som står mellan dig och att förverkliga alla dessa drömmar!


Utbildningen leder till en IT-ingenjörsexamen och fokuserar på att analysera information, samt att utveckla mjukvarutjänster i den digitala världen. Under studierna tränas du i att programmera, visualisera, analysera och hantera de enorma datamängder som existerar i dag. Företag och organisationer har redan insett möjligheterna inom detta område och det råder i dag en stor brist på utbildade programmerare med kunskap i hur analytiska system och mjukvara designas. Som en av dessa utvecklare, med utmärkta kunskaper i att utveckla IT-system, webb- och mobiltjänster, kan du arbeta med allt från att t.ex. effektivera logistikföretag till att bygga sökmotorer eller skapa maskinintelligens som förutspår olika händelser.

Studerar du Informationsteknik på Arcada fokuserar du från dag ett på kompetenser som du har nytta av i arbetslivet. Du kommer att vara bekväm med att använda dig av webb-, mobil- och molnbaserade plattformar vid mjukvaruutveckling. Du arbetar projektbaserat i nära samarbete med näringslivet och offentliga organisationer. Arbetspraktik ingår som en obligatorisk del av utbildningen och ger dig värdefull arbetslivserfarenhet redan under din studietid.

Ansök till utbildningen

Ansök till bachelorutbildningen

Nästa ansökan infaller 18.3-1.4.2020

30 nybörjarplatser!

Ansökan är stängd

Öppna YH-leden

Öppna YH-leden är ett alternativt sätt att studera. Du söker in utan urvalsprov och kan efter att ha avlagt ett visst antal studiepoäng övergå till att bli examensstudent.

Ansök

Mer information

Utbildningen i ett nötskal

Vad du lär dig

  • Strukturering, bearbetning, visualisering och analys av stora datamängder (”Big Data”)
  • Planering och utveckling av mjukvara för webb, mobil- och molnbaserade tjänster
  • Grafisk webbdesign och användargränssnitt
  • Företagsekonomi och entreprenörskap

Vad du kan arbeta som

  • Programmerare
  • IT-specialist
  • Software Engineer
  • Mjukvarutestare
  • Projektledare
  • Analytiker

Vad studenterna säger om utbildningen

Avatar

Claudia Mishima

Studerar informationsteknik

- Programmering intresserar mig och därför valde jag informationsteknik. Jag tycker om att utmana stereotypier och inom IT-världen är den stora majoriteten män, så jag tycker att det behövs kvinnor inom detta yrke. Det bästa med utbildningen i informationsteknik är klassandan och passionen för problemlösning.

Avatar

Kim French

Studerar informationsteknik

-  Jag funderade på flera olika utbildningar inom IT-branschen, eftersom jag visste att det är ett område jag vill jobba med i framtiden. Det behövs IT-kunniga på alla arbetsplatser nuförtiden, så man kan egentligen välja vilket företag som helst. Det bästa med min utbildning är att man får utmana sig själv, vissa dagar vill man bara slå huvudet i väggen då man kört fast med något, men den bra känslan man får då man äntligen lyckas lösa problemet gör att man känner att man är på rätt ställe. Vi har en jättebra klassanda, där alla hjälper och lär sig av varandra.

Avatar

Emilia Riikonen

Studerar informationsteknik

- Jag är datanom sedan tidigare och det kändes som ett logiskt steg att fortsätta med informationsteknik. Eftersom jag även på fritiden är en aktiv datoranvändare känns det bra att ha ett yrke som tangerar ett av mina största intressen. På utbildningen har vi ganska olika bakgrund och vi vill lära oss om och jobba med olika saker, vilket jag tycker fungerar jättebra eftersom alla då har sina egna styrkor och kan välja sin egen väg. För att trivas med att studera informationsteknik måste man tycka om att jobba fokuserat, ha bra tålamod, vara noggrann och kunna tänka logiskt.

En växande bransch med stora valmöjligheter

Den här utbildningen möjliggör arbete inom ett snabbt växande område med stora valmöjligheter och goda förutsättningar till avancemang i såväl finländska som internationella företag. Som IT-ingenjör arbetar du nära bl.a. företagsledare, konsulter och konsumenter. 

Värdefull ekonomisk kompetens

Tack vare att du utöver den tekniska expertisen även får en gedigen kompetens inom företagsekonomi kan du använda dina tekniska färdigheter till att skapa innovativa affärsapplikationer samt bättre stöda beslutsfattare med faktabaserade rekommendationer. Den företagsekonomiska kompetensen ger även goda förutsättningar att snabbt klättra på karriärstegen.

Institutionen för ekonomi och affärsanalys

Spännande möjligheter, internationell atmosfär och företagskontakter genomsyrar utbildningarna på institutionen för ekonomi och affärsanalys, där över 700 tradenom- och ingenjörsstudenter förbereder sig för det moderna näringslivet.

På vår institution jobbar forskare, lärare och studenter sida vid sida i olika forsknings-, utvecklings- och innovationsprojekt. Vi tar även fram olika lösningar för näringslivet och samarbetar med olika företag. Vårt centrala fokusområde är affärsutveckling och informationsanalys.

-

Jonny Karlsson

Utbildningsansvarig lektor

+358 294 282 512
Linn Hongell

Linn Hongell

Prefekt

+358 294 282 524