Hälsovårdare arbetar med mångsidigt hälsofrämjande

Publicerad: 20.03.2018 / Nyheter

Efter en merkonomexamen valde Sara Mountassir att helt byta bransch.
- Jag visste hela tiden att jag vill ha ett människonära yrke, något där jag kan känna att jag gör något meningsfullt. För mig föll valet ganska snabbt på hälsovårdare och Arcada eftersom jag via kompisar hade hört mycket gott om utbildningarna här, förklarar Sara.

Utöver en hälsovårdarexamen ger utbildningen på Arcada även en examen som sjukskötare. Därför studerar blivande hälsovårdare bl.a. vård (t.ex. inremedicinsk och kirurgisk vård, barnsjukvård, psykiatrisk hälso- och sjukvård), medicin och naturvetenskap (t.ex. anatomi och fysiologi).
-  De första åren läser vi väldigt mycket med sjukskötarna, men sedan inriktar hälsovårdarna sig på andra arbetsuppgifter och kurser, förklarar Sara.

Hon får ibland förklara skillnaden mellan sjukskötare och hälsovårdare.
- Hälsovårdaren arbetar med friska personer, förebyggande av sjukdomar och hälsofrämjande, medan sjuksköterskor vårdar patienter som redan har drabbats av sjukdom. Hälsovårdare arbetar även ofta mer självständigt, medan sjukskötare jobbar i team, förklarar Sara.

Vårdstudierna förbereder för arbete med alla patientgrupper från barn till åldringar och en stor del av studierna består av praktiska övningar i Arcadas Patientsäkerhets – och Lärocenter.
- Vi arbetar med något som kallas simuleringar, dvs. olika case som är planerade så att vara så verklighetstrogna som möjligt. Till vår hjälp har vi högteknologiska dockor och jag ser det som jätteviktigt att vi får öva i en trygg miljö med våra lärare som handledare, förklarar Sara.
Hon berättar att det har varit otroligt roligt att se den personliga utveckling och uppskattar samhörigheten som finns inom klassen som skapats i och med att man jobbar så tätt ihop under fyra år.
- Och visst har studierna ibland känts krävande med läkarföreläsningar och medicinska kurser.  Exempelvis inom läkemedelsräkning får vi inte ha ett enda fel, och det är ju självklart eftersom man i det riktiga vårdtillfället inte har råd att göra misstag, berättar Sara, men konstaterar samtidigt att det är värt det.

Utexaminerade hälsovårdare kan välja mellan att arbeta te.x. inom barnrådgivning, skolhälsovård eller företagshälsovård.
- Just nu är jag mest intresserad av att arbeta inom företagshälsovård och planerar att göra min sista praktik inom det. Företagshälsovård har mycket fokus på lagstiftning och det behövs ytterligare kurser för att få arbeta som detta, men i detta yrke måste man hela tiden hålla sig uppdaterad.
På frågan vad som är det bästa med studierna till hälsovårdare svarar Sara:
- Att man får så himla mycket ut av detta. Jag får vara med och förändra någons liv till det bättre, och det känns stort.

Läs mer om utbildningen till hälsovårdare här.
Ansökan till utbildningen till hälsovårdare sker via studieinfo.fi 14-28.3.2018. Extern länk
Mer information om antagningen hittas här.

Nygamla krafter lotsar Arcadas förtroendeorgan vidare 

Förvaltningsrådet har utsett nya ordförande och medlemmar för Yrkeshögskolan Arcadas förtroendeorgan. Det blir en klar kontinuitet i verksamheten då samtliga ordförande redan tidigare haft en koppling till högskolan. Samtidigt stärks både förvaltningsrådet och högskolans styrelse med nya krafter.

Kategori: Nyheter

Möten med riktiga klienter ger arbetslivserfarenhet under studierna 

Att träna upp praktiska färdigheter under handledning och i en trygg miljö förbereder Arcadas studenter för arbetslivet. I Arcadas labb för idrottstestning tar högskolans idrottsinstruktörer emot externa klienter och får på så sätt en inblick i hur det dagliga jobbet kan se ut.

Kategori: Hälsa och välfärd