Barnmorskan ansvarar för två liv

Publicerad: 15.03.2018 / Nyheter

Intresset för kvinnohälsa förde Nina till Helsingfors och Arcada. Genom att jobba i sjukhusmiljö under studierna utvecklas en yrkesskicklighet och säkerhet som hon tar med sig ut i arbetslivet. Det starkaste minnet hon bär med sig är från den första förlossningen hon fick vara med på.

- Det jag har uppskattat mest är att utbildningen på Arcada är så praktisk. Vi jobbar alltid med teorin bakom oss som stöd, men genom att vi övar utvecklas en trygghet i det du gör, förklarar Nina Örn.
Som barnmorska får hon en dubbelkompetens vilket betyder att hon både examineras som barnmorska och sjukskötare.
- Barnmorskor arbetar med kvinnan före förlossningen, med sexual hälsa, reproduktiv hälsa, gynekologi och inom mödrarådgivningen. Och självklart arbetar vi med mor och barn efter förlossningen. Det är speciellt, eftersom vi hela tiden har ansvar för två liv, förklarar Nina.

Vårdutbildningarna på Arcada arbetar mycket med det som kallas simulering. Det betyder att man bland annat byggt en förlossningssal inne i Arcadas Patientsäkerhets- och lärocenter som studenterna arbetar i.
- Här kan vi i en trygg miljö med stöd av våra lärare öva förlossningar och vård av nyfödda innan det är dags för praktik. Traditionellt är vårdundervisningen teoretisk, men här får vi öva öva öva för att vi ska känna oss bättre förberedda inför praktikperioderna, berättar Nina.

Speciellt minns hon första gången hon fick vara med inne på en riktig förlossning.
- Jag fick ännu inte assistera men kom plötsligt på mig själv med att stå och gråta när babyn föddes. Hela händelsen var så mäktig och påtaglig, och det var då jag visste att jag valt rätt.

Innan barnmorskorna utexamineras krävs att man varit med på 40 riktiga förlossningar och för Nina som tagit examen i vår väntar nu fast arbete på en förlossningsavdelning.
- Det känns både jätteroligt och spännande! Man blir aldrig fullärd i detta yrke, men jag ser framemot att fortsätta utvecklas och ta mer ansvar.

Mer information om utbildningen till barnmorska hittas här.
Ansökan till barnmorskeutbildningen sker via studieinfo.fi 14-28.3.2018. Extern länk
Antagningsinformation hittas här. 
 

Nygamla krafter lotsar Arcadas förtroendeorgan vidare 

Förvaltningsrådet har utsett nya ordförande och medlemmar för Yrkeshögskolan Arcadas förtroendeorgan. Det blir en klar kontinuitet i verksamheten då samtliga ordförande redan tidigare haft en koppling till högskolan. Samtidigt stärks både förvaltningsrådet och högskolans styrelse med nya krafter.

Kategori: Nyheter

Möten med riktiga klienter ger arbetslivserfarenhet under studierna 

Att träna upp praktiska färdigheter under handledning och i en trygg miljö förbereder Arcadas studenter för arbetslivet. I Arcadas labb för idrottstestning tar högskolans idrottsinstruktörer emot externa klienter och får på så sätt en inblick i hur det dagliga jobbet kan se ut.

Kategori: Hälsa och välfärd