Årets alumn 2023: Nina Brännkärr-Friberg

Publicerad: 26.10.2023 / Alumn

Nina Brännkärr-Friberg är ingenjörsalumnen som livet förde i en annan riktning. Som Årets alumn 2023 på Yrkeshögskolan Arcada vill hon påminna om att det inte alltid blir som man planerar och tänker sig, men det kan bli bra ändå.

Brännkärr-Friberg inledde sina studier i Production Management år 1995, på dåvarande Tekniska läroverket som ett år senare blev Arcada. Intresset för naturvetenskapliga ämnen låg som grund för studievalet, och att studera på en engelskspråkig utbildning var då ännu rätt ovanligt.

– När alla andra österbottningar åkte till Åbo för att studera var jag den som åkte till Helsingfors. Utbildningen gav mig engelskan på köpet, och i arbetslivet fick jag senare finskan. Man ska inte vara rädd för att gå sin egen väg; självförtroendet växer och världen krymper, säger Brännkärr-Friberg.

Vardagen vändes upp och ner

Helsingfors blev inte närapå hennes slutdestination, utan hon har både bott, studerat och jobbat ute i världen, bland annat i USA, Sydkorea och Estland. Efter ett antal år återvände hon och familjen till Jakobstad, där hon arbetade som inköps- och logistikchef fram till att livet stannade upp.

– Min son blev sjuk i leukemi, och vi tillbringade oändligt många dygn på sjukhus. Ganska snabbt väcktes tanken om att jag vill göra något för drabbade barn och barnfamiljer, bara jag själv återhämtat mig från krisen först.

Ur den tunga upplevelsen föddes i slutändan något gott: Project liv, en förening som ger långtidssjuka barn och deras familjer glädje och hopp i vardagen.

– Även om jag just nu inte jobbar som ingenjör, så skulle inte Project liv vara vad det är i dag utan det jag fick i min ryggsäck under studietiden. Förmågan att bygga upp visioner och strategier, samt kommunikation och ledarskap är kunskaper jag bär med mig i allt jag gör.

Branschbyte en styrka

Brännkärr-Friberg har ett långvarigt samarbete med Arcada, och därtill med en enorm bredd både då man ser till uppdrag och utbildningar.

– Jag har hela tiden känt att Arcada haft ett genuint intresse för vad man håller på med, både under studietiden och för min fortsatta karriär. Eftersom Arcada lagt grunden för min kunskap känns det naturligt för mig att ge tillbaka som alumn. Det är också häftigt att jag är ingenjören som jobbar med långtidssjuka barn, men det ser man inte som något dåligt, utan som en styrka.

De här är också Årets alumns huvudbudskap till de unga idag. Det gör inget om du inte vet exakt vad du vill, det går att testa, att välja om och att ändra sig.

– Var orädd, du ångrar inte det du gör utan det som blir ogjort. Våga vara nyfiken och frågvis, det finns inga dumma frågor. Motgångar hör livet till, det blir inte alltid som man tänkt sig men det blir bra ändå. Och håll fast vid dina egna värderingar och lev i enlighet med dem, sammanfattar Brännkärr-Friberg.

Motiveringen till utnämningen

Nina är en inspiration och en stolthet för alla med en koppling till Arcada. Under devisen ”it’s cool to care” har hon lett både sin egen organisation men också engagerat otaliga studenter på Arcada genom åren. För Nina verkar det finnas 25 timmar i dygnet, då hon generöst delar med sig av sin tid genom att agera arbetslivskontakt, gästföreläsare, intervjuobjekt och uppdragsgivare för examensarbeten. Hon ser möjligheter i varje individ och delar generöst sitt kunnande från flera branscher. Hon är också ett levande bevis för att karriären kan ta flera riktningar och att varje erfarenhet är en rikedom.

Utmärkelsen årets alumn går till en person som är en inspirationskälla för dagens studenter och som visar ett brett engagemang för högskolan. Personen verkar också som ambassadör för Arcada och deltar aktivt i högskolans verksamhet.

Årets alumn 2023: Nina Brännkärr-Friberg

Nina Brännkärr-Friberg är ingenjörsalumnen som livet förde i en annan riktning. Som Årets alumn 2023 på Yrkeshögskolan Arcada vill hon påminna om att det inte alltid blir som man planerar och tänker sig, men det kan bli bra ändå.

Kategori: Alumn

Årets alumn Johanna Stenback

Yrkeshögskolan Arcada har i år för första gången utsett Årets alumn. Utmärkelsen går till en person som är en inspirationskälla för dagens studenter och som visar ett brett engagemang för högskolan. Arcadas första Årets alumn är Johanna Stenback.

Kategori: Alumn