Socionom
Utbildning / Social- och hälsovård

Socionomen ser människan i samhället och stöder möjligheter till förbättrade livsvillkor. Du lär dig att förstår hur sociala problem uppkommer och hur de kan förebyggas eller åtgärdas.
- Examensbenämning
- Socionom (YH)
- Nivå
- Bachelorutbildning
- Språk
- Svenska
- Omfattning
- 210 SP
- Studietid
- 3,5 år
Sophia Ignatius
har studerat till socionom

Jag vill ha ett människonära arbete där jag känner att jag får göra skillnad. Som socionom har man breda arbetsmöjligheter och listan på arbetstitlar man kan ha är lång. Det passar mig bra, eftersom jag är intresserad av så många olika saker. På min utbildning har vi mycket grupparbete och praktik, så man får lära sig genom att göra. Jag väntar på att få komma in i arbetslivet och hitta min egen grej.
Jennifer Smeds
har studerat till socionom

Under en kurs i socialhandledningskompetens ordnade vi en aktivitetsdag för en grupp asylsökande. Under besöket möttes vi av tacksamhet och träffade glada människor som önskade oss välkommen tillbaka. Det var en mycket lyckad dag, och då kände jag att jag har gjort ett bra val med att välja socionomutbildningen.
Om utbildningen
Socionomutbildningen kan du läsa på två sätt: som dagstudier eller som flexibla studier (för dig som redan är i arbetslivet).
Som socionomstudent lär du dig se människan ur flera olika perspektiv, du kan beakta förändringar i samhället och du förstår det sociala samspelets betydelse i människans i olika livsskeden och livssituationer. Du förstår hur sociala problem uppkommer och hur de kan förebyggas eller åtgärdas. Som socionom inspirerar, stöder och stärker du individers möjlighet och förmåga till förändring, delaktighet och livshantering. Du har kunskaper om hur både människan och samhället fungerar och du jobbar för klientens välbefinnande och sociala trygghet.
Under studierna möter du olika brukargrupper som barn, äldre och personer med funktionsvariation och du har möjlighet att under studiernas gång specialisera dig enligt intresse.
Du lär dig att jobba självständigt och ansvarsfullt. Du lär dig också ledarskap och teamarbete. Vi strävar efter att utbilda företagsamma och innovativa socionomer, vilket ger dig möjligheter att delta i utvecklingen av det sociala området.
En socionomexamen ger dig många olika arbetsmöjligheter och efterfrågan på utbildad personal är stor. Du kan t.ex. jobba som skolkurator, inom barnskyddet eller inom äldreomsorgen. Du har också möjlighet att läsa dig till behörighet som socionom inom småbarnspedagogik för arbete med barn upp till 5 år.

Vad lär du dig
Under dina studier lär du dig bl.a.:
- Socialpedagogiskt förhållningssätt, socialt arbete och samhällsmedvetenhet
- Etiskt förhållningssätt inom det sociala området
- Att stöda brukarens delaktighet, aktivitet och aktörskap
- Grunder för klientarbete, så som bemötande och växelverkan
- Kommunikation och social samverkan
- Att identifiera resurser och behov hos individen i olika livsskeden och livssituationer
- Identifiera förändringsbehov och förstärka handlingsberedskap
Vad kan du jobba som
Som socionom jobbar du inom den offentliga eller privata sektorn och i organisationer med handlednings-, rådgivnings-, projekt- och utvecklingsarbete. Utbildningen förbereder dig även för chefsuppgifter inom området. Du kan också bli behörig att arbeta som socionom inom småbarnspedagogik med barn upp till 5 år, om du väljer att profilera din examen med barnpedagogiska studier, gör din praktik och ditt examensarbete inom dagvården. Du kan också jobba som skolkurator.
Att bli socionom innebär att du kan bl.a. jobba som:
- Socialhandledare inom arbete med familjer, unga, vuxna och/eller äldre
- Chefsuppgifter
- Familjearbetare inom arbete med barnfamiljer
- Socionom inom småbarnspedagogik
- Skolkurator
- Projekt och administrativa arbetsuppgifter
Du lär dig genom teamarbete
Lärande sker enligt problembaserat lärande (PBL), dvs. studenterna lär sig aktivt genom att själva reflektera kring verkliga problem och kombinera teori med praktik. I studierna betonas självstudier, men även arbete i grupp. Arbete i grupp, där situationer från verkliga livet diskuteras och analyseras förbereder dig för framtida team- och projektarbete och utvecklar din samarbetsförmåga.
Studierna består också av föreläsningar, workshops, praktik och arbetslivsrelaterade projekt, tematräffar och seminarier. Med PBL som grund utvecklar du ett arbetssätt där du lär dig identifiera problemområden och formulera frågeställningar i olika verklighetsanknutna situationer i arbetslivet.
Ansökan
- All information om hur du ansöker till Arcada hittar du här.
Studieplan
Du kan bekanta dig med nuvarande läsårs studieplan och kursutbud nedan, men var uppmärksam på att förändringar av innehållet kan ske inför nästa läsår.
Mer utbildningsspecifik information hittar du också på Arcadas digitala studieguide start.arcada.fi