Energi- och miljöteknik
Utbildning / Teknik

Är du intresserad av energi- och miljöfrågor, vill påverka klimatförändringen och dessutom ha mycket goda chanser att få ett välbetalt jobb efter examen? Det kan du som utexaminerad från denna utbildning på Arcada. Här får du kompetens för att kunna arbeta som energiexpert för att skapa hållbara och digitala lösningar för framtidens klimatneutrala samhälle. Utbildningen i energi- och miljöteknik är den enda svenskspråkiga utbildningen inom digitala system, VVS-planering och förnybara energisystem i Finland.
- Examensbenämning
- Ingenjör (YH)
- Nivå
- Bachelorutbildning
- Språk
- Svenska
- Omfattning
- 240 SP
- Studietid
- 4 år
Oscar Mansén
har studerat energi- och miljöteknik

Jag vill utbilda mig inom något som är kopplat till miljö och hållbar utveckling. Det här är ett yrke som behövs både nu och i framtiden och arbetsmöjligheterna är många och breda. Utbildningen fokuserar på en mängd olika områden och jag rekommenderar den för alla som vill jobba som ingenjörer men som inte vill binda sig till en viss bransch.
Robin Wikström
har studerat energi- och miljöteknik

Jag är intresserad av att göra en insats för miljön. Dels vill jag jobba med nya lösningar, dels med att förbättra saker som redan finns genom att göra dem miljövänligare och energisnålare. Det finns en positiv samhörighet på Arcada och jag trivs med utbildningen, lärarna och studiekompisarna. Jag funderar på att kombinera studier i energi- och miljöteknik och ekonomi för att i framtiden kunna starta ett eget företag.
Markus Sjöholm
har studerat energi- och miljöteknik

Om du kan din sak så kommer du att drunkna i arbete. Det är en toppenutbildning med ett tydligt miljötänk och visst känns det bra att vara en av the good guys!
Om utbildningen
I framtiden behöver ingenjörer kunna planera funktioner både material- och resurseffektivt och samtidigt beakta aspekter som berör cirkulär ekonomi och digitalisering. En energiteknisk byggnadsrenovering kräver ett brett kunnande inom digitala system, byggnadsteknik, energiteknik och VVS-teknik. Arbetsmarknaden har ett stort behov av experter med helhetskunnande i allt detta, och nu finns det en utbildning som ger dig just denna kompetens. Den praktiska sidan av studierna baserar sig på precis de arbetsredskap som du förväntas behärska som utexaminerad och som du kommer att använda dig av i ditt kommande jobb.
Innehållet i utbildningen bygger på samhällets och arbetslivets behov - allt för att ge dig som är intresserad av miljö och hållbar utveckling bästa tänkbara förutsättningar att konstruera framtidens klimatsmarta byggnader. I den här utbildningen får du specialisera dig inom en av tre profiler: förnybar energi, digitala system eller VVS-planering - vilket ger dig spetskompetens inom ditt valda område men också helhetskunnande i hållbar utveckling och digitalisering.

Vad du lär dig
- Skapa hållbara och moderna energisystem för fastigheter
- Planera värme-, vatten- och ventilationssystem
- Tekniska lösningar för elektrifiering av transportsektorn
- Planering och uppbyggnad av smarta flexibla elnät
- Avsevärt förbättra energieffektiviteten i redan existerande fastigheter
- Efter avslutad utbildning inom profilen VVS-planering är du behörig att söka certifiering för t.ex. VVS-planering. Profilerna förnybar energi och digitala system ger rätt att ansöka om elplaneringsrättigheter
Vad du kan arbeta som
Dina framtida arbetsuppgifter kommer att definieras av dig själv, den studieinriktning du väljer och framtidsutvecklingen. Ingenjörer är allt oftare centrala beslutsfattare i stora och mindre projekt som syftar till att ta i bruk nya teknologier för en hållbar framtid. Är du ute efter ett socialt jobb kan du arbeta direkt med husägare, utföra mätningar och rekommendera ändamålsenliga lösningar för kunderna. Om du hellre jobbar med teknik och tekniska uppfinningar kan du ha hand om produktutveckling, planeringsarbete för renoveringar eller dataanalys och simuleringar. Tänkbara arbetstitlar är energiingenjör, miljöingenjör, miljökonsult, energikonsult och miljöstrateg.
Klimatmålen garanterar arbete
Samhället står inför en utveckling inom digitaliserade och kolneutrala lösningar. Efterfrågan på fossilfri el ökar kraftigt när att allt fler sektorer tar sikte på klimatneutralitet. Denna utveckling ställer stora krav på utbyggnad, ombyggnad och förnyelse av dagens elnät till framtidens smarta elnät. Därför finns det ett stort behov av experter inom energi- och miljöteknik med kunnande i digitalisering och hållbara lösningar. Kompetenta ingenjörer är en förutsättning för att Finland ska lyckas med övergången till ett klimatneutralt samhälle.
En verklighetstrogen inlärningsmiljö
Arcadas nya energilaboratorium ger dig som teknikstudent möjlighet att träna dina färdigheter och jobba med nya innovationer i en verklighetstrogen miljö. I labbet kan du bl.a. testa och analysera hur olika material absorberar och reflekterar solstrålning. I labbet finns även mätinstrument för energisnåla fastigheter och energiteknologier.
Här kan du ta en virtuell glimt på två av våra labbmiljöer:
Ansökan
- All information om hur du ansöker till Arcada hittar du här.
Studieplan
Du kan bekanta dig med nuvarande läsårs studieplan och kursutbud nedan, men var uppmärksam på att förändringar av innehållet kan ske inför nästa läsår.
Mer utbildningsspecifik information hittar du också på Arcadas digitala studieguide start.arcada.fi
Kontakta oss om utbildningen

Mirja Andersson
Prefekt, institutionen för energi- och materialteknologi
