Skip to main content

Bachelorutbildning

Film och media: Online Media

Kreativ innehållsutveckling och konceptplanering. Bli expert inom byggandet av den digitala framtiden

Examensbenämning

Medianom (YH)

Nivå

Bachelor

Studietid

4 år

Omfattning

240 sp

Språkprofil

Svenska & engelska

Utbildningen i mediekultur är svenskspråkig. I utbildningen ingår även språkstudier och en del kurser hålls på engelska.

Studieplan

Du kan bekanta dig med nuvarande läsårs studieplan och kursutbud nedan, men var uppmärksam på att förändringar av innehållet kan ske inför nästa läsår.

Mer utbildningsspecifik information hittar du också på Arcadas digitala studieguide start.arcada.fi.

Världen blir allt mer digital och medielandskapet förändras. I dag produceras, publiceras och delas innehåll omedelbart och kontinuerligt online. Som medianom med inriktningen Online media har du verktygen att utveckla olika slags innehåll för plattformar i ett konstant föränderligt medielandskap.


Utbildningen inom Online media ger dig ett brett kunnande inom kreativ innehållsutveckling och konceptplanering. Du lär dig också att driva och medverka i såväl små som stora kommunikationsprojekt.

Tillsammans med högskolans experter inom branschen har du genom verkliga uppdrag möjlighet att utvecklas till ett mångkunnigt proffs inom det digitala berättandet samtidigt som du har möjlighet att specialisera dig inom något delområde som t.ex. webbdesign eller konceptplanering. Parallellt bygger du ditt professionella nätverk då du är i kontakt med verkliga kunder. Du tränas i att jobba och ta ansvar både självständigt samt som del av ett produktionsteam.

Utbildningen inom Online media ges delvis tillsammans med inriktningarna för Ljudarbete, Foto och klipp, Manus och regi samt Producentskap. Utöver det ingår gemensamma kurser tillsammans med studeranden från utbildningsprogrammet för Kulturproducentskap men också andra utbildningsprogram på Arcada. På det här sättet ges kompetens för olika former av samverkan och du får redskap att fungera inom en allt komplexare mediebransch under konstant utveckling.

Ansök till utbildningen

Ansök till bachelorutbildningen

Nästa ansökan infaller 18.3-1.4.2020

15 nybörjarplatser!

Ansökan är stängd

Utbildningen i ett nötskal

 

Vad lär du dig?

Under dina studier lär du dig bl.a.:

 • Interaktivt berättande för digitala plattformar och sociala medier
 • Innehållsproduktion för olika målgrupper
 • Innovationer och konceptualisering
 • Webbdesign och mobile design
 • Planering av grafiska användargränssnitt
 • Servicedesign
 • Webbanalys
 • Speldesign och gamification
 • Presentationsteknik
 • Mediespråk och mediekritik

Vad kan du jobba som?

 • Konceptutvecklare
 • Grafisk designer/formgivare
 • Programutvecklare
 • Online-redaktör
 • Webbutvecklare
 • Webbredaktör
 • Projektledare (inriktning online)

Våra alumner hittar jobb inom framgångsrika företag och organisationer, innovativa start-ups och en del väljer att bli entreprenörer.

Moderna inlärningsmiljöer

Arcadas mediestudenter har moderna miljöer att arbeta i. Vi jobbar bl.a. i medielabbet, som är ett specialutrustat datalabb med datorer skräddarsydda för Online Media-inriktningens behov. Datalabbet har programvara för webbskapande, grafisk formgivning och programmering, såväl som online världar och seriösa spel.

Vad studenterna säger om utbildningen

Avatar

Daniel Patty

Alumn från Online Media

- I början lär man sig lite av allt. När man har en bättre idé vad som intresserar en kan man fokusera på det. Vissa föredrar att arbeta på grafiska sidan med andra väljer utveckling och kod. Utbildningen har gett mig många fina chanser i arbetslivet.

Avatar

Jenny Rissanen

Studerar Online Media

- Jag fastnade för online media, eftersom utbildningen kombinerar visuella, digitala och tekniska färdigheter. Det är en bred och mångsidig utbildning, där man får testa på olika saker och hitta sin egen grej. Eftersom jag redan har familj har jag uppskattat möjligheten till flexibilitet och att kunna göra upp en individuell studieplan. Vi får göra samarbeten med riktiga kunder under studietiden och det är motiverande att få ta fram verkliga produkter istället för att endast skapa något inom en kurs. I framtiden vill jag ha ett kreativt arbete och jag funderar på att starta eget företag.

Professionellt nätverk redan under studietiden

Studierna på Arcada kombinerar teori och praktik och redan under studietiden kommer du i kontakt med arbetslivet i olika projekt. Dina studier på Arcada i en mångkulturell miljö, praktikperioderna och utbyten utomlands förbereder dig för såväl den inhemska som den internationella arbetsmarknaden.

Lång tradition av branschsamarbete

Inom studierna har du enastående chanser att ta del av branschaktualiteter och att jobba med verkliga case både inom kurser och praktikperioder. Många studenter gör också sitt examensarbete som ett uppdrag av företag och organisationer. Olika typer av medie- och kommunikationsföretag, start-ups och organisationer sysselsätter våra alumner. En del företagsamma studenter väljer att bli entreprenörer efter examen.

Inom inriktningen Online media samarbetar vi med bl.a. Mirum, Miltton och Yle.

"Begreppen haglar tätt idag; mångmedialt, transmedialt, social & digital storytelling. Dialog, nätverk och växelverkan med publiken och användaren. Samtliga en del i en större förändring där innehållet och berättelserna har utvecklats och konsumtionen av innehåll har förändrats.

Förståelsen för vad förändringen betyder och innebär för publicering, produktion och innehåll är helt avgörande idag om vill klara sig som producent eller utvecklare."

Tomas Lindh, utvecklingschef, Svenska Yle

Studentutbyte

Arcada samarbetar med ett nittiotal högskolor och universitet världen över. Som student på Arcada har du tidernas chans att byta miljö och avlägga en del av dina studier utomlands. 

Fortsatta utbildningsmöjligheter

Efter avlagd yrkeshögskoleexamen (och minst 3 års arbetserfarenhet) kan du fördjupa och bredda din yrkeskompetens för arbete med krävande expert-, utvecklings- och ledaruppgifter genom att avlägga en högre yrkeshögskoleexamen (master). Arcada erbjuder masterstudier i bl.a. Media Management och International Business Management (båda engelskspråkiga). Du kan också välja magisterstudier på Konstindustriella högskolan.

Institutionen för kultur och media

Institutionen för kultur och media inspirerar till kreativitet och innovation. Vi på Arcada ser det som vårt specialuppdrag att utbilda proffs inom online media, film, tv och kulturproducentskap på svenska. På vår institution studerar närmare 300 studenter inom utbildningarna mediekultur, kulturproducentskap och Media Management.

På institutionen för kultur och media fäster vi blicken vid de utmaningar och möjligheter som uppstår då kulturen och samhället i allt högre grad medieras och våra medarbetare och studenter är ofta involverade i banbrytande projekt inom det här området. Våra samarbetspartners inkluderar bland andra: YLE, Helsingfors festspel, Aalto Universitetet och Svenska social- och kommunalhögskolan vid Helsingfors Universitet.

Avatar

Jutta Törnqvist, Master of Arts

Inriktningsansvarig lektor

+358 (0)207 699 448

Avatar

Fred Nordström, medianom (YH)

Utbildningsansvarig lektor i mediekultur

+358 (0) 294 282 829

Tomas Träskman

Prefekt för institutionen för kultur och media

+358 294 282 599