DIGIMANU – Digitala laboratoriemiljöer

Publicerad: 18.02.2021 / Projekt / Forskning / Blogg

På grund av den rådande situationen i samhället har Arcadas laboratorier inte varit i lika aktivt bruk som normalt. För att studenterna ändå ska få en uppfattning om hur laboratorierna ser ut, har vi skapat 360° bilder av våra labb. Vi har använt en kamera som med hjälp av flera linser tar bilder i alla riktningar och skapar en bild där tittaren, antingen med hjälp av webbläsare eller VR-glasögon, kan ”se sig omkring” i alla riktningar. Vi kan också skapa innehåll i bilderna i form av textrutor, som kan innehålla allt från till flervalsfrågor till instruktionsmanualer. Vårt första tema för bilderna har varit säkerhet. Ur bilderna ska tittaren hitta t.ex. brandsläckare och nödutgångar och på så sätt bekanta sig med våra labbutrymmen. Endast fantasin sätter gränser för teman och innehåll som vi kan skapa i bilderna.

Även avdelningen för IT har drabbats hårt av studenternas begränsade åtkomst till Arcadas campus. Angående projektet DIGIMANU är slutförandet av ingenjörsutrymmet nu på slutrakan. I ingenjörsutrymmet finns datorer speciellt anpassade för ingenjörsstudenter och möjlighet att undersöka samt utveckla robotik. Tanken är att studedenterna har fri åtkomst till utrymmet och att det kan fungera som en miljö för innovation och kreativitet. Projektet DIGIMANU är också nu på slutrakan. De delprojekt som ännu är på gång kommer att slutföras inom de kommande veckorna. I framtiden önskar vi kunna fortsätta utvecklandet av Arcadas digitala miljöer och utöka samarbetet mellan ingenjörsutbildningarna i form av nya projekt.

Rasmus Björkvall, Laboratorieingenjör med projektuppgifter

Projektet DIGIMANU är finansierat av Stiftelsen Arcada/A.F.Lindstedts Fond

Mera information om vårt utvecklingsarbete hittas i följande artikel: Andersson, M., Makkonen-Craig, S., Gebrehiwot, S., Asad, F., and Björkvall, R., Towards the dynamic and technologized future – Creating an impact with applied research and technology education to benefit sustainability. (In publication Higher Education during COVID19 and Future Competences. Eds: C. Wikström-Grotell and N. Hyde-Clarke). Yrkeshögskolan Arcada. Arcada Publication 3, 2020, pp. 98-109. http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe202102053941 Extern länk

Arcada beviljas 500 000 euro för fortsatt utveckling av pålitlig AI

Undervisnings- och kulturministeriet har beviljat tio yrkeshögskolor i landet totalt fem miljoner euro i statlig finansiering för forskning, utveckling och innovation. Arcada tilldelas 500 000 euro för att fortsätta utveckla sitt strategiska fokus inom pålitlig AI (artificiell intelligens).

Kategori: Forskning

Unikt samarbetsprojekt lär Arcadas studenter mjuka kompetenser

Soft skills, eller mjuka färdigheter, blir allt mer eftertraktade på arbetsmarknaden. Därför vill projektet VAKEN, ett samarbete mellan flera nordiska och baltiska högskolor, satsa på att ge studenterna kunskaper inom just detta område.

Kategori: Forskning