Arcadas och Högskolan på Ålands nya masterutbildning svarar på behovet av mer hållbara lösningar inom energiindustrin

Publicerad: 14.03.2023 / Pressmeddelande

Yrkeshögskolan Arcada och Högskolan på Åland startar en engelskspråkig teknikutbildning på masternivå med fokus på energiautomatisering och hållbarhet. Den ettåriga masterutbildningen går under namnet Energy Automation Sustainable Engineering (EASE) och har starka kopplingar till näringslivet.

– EASE ligger helt i tiden och svarar på samhällets behov. Jag är stolt över att Arcada är med och utbildar framtidens ledande ingenjörer som kommer att spela en avgörande roll i övergången till mer hållbara och cirkulära lösningar inom energiteknik, säger Arcadas rektor Mona Forsskåhl.

Tack vare samarbetet mellan Arcada och Högskolan på Åland kommer studenterna att få undervisning av lärarteam som har omfattande och aktuell expertis inom energiautomatisering. I studierna ingår allt från system för övervakning och styrning till dataanalys. Utbildningsansvariga Matias Waller ser stor potential i samarbetet med industrier och andra högskolor i Norden.

– Vi är mycket glada över att EASE redan nu har industriella samarbetspartner som Ilmatar Offshore, Inficon, Flexens and OX2. I utbildningen ingår även ett nordiskt nätverk av högskolor. Studenterna kommer att ha möjlighet att samarbeta och delta i gemensamma projekt med Mälardalens universitet i Sverige och Aalborg universitet i Danmark, säger Waller.

Ansökan till utbildningen öppnar i september 2023 och de första studenterna inleder sina studier i januari 2024. Studierna genomförs i hybridformat: dels online, dels på plats genom några campusveckor under våren hos bägge högskolor. Högskolorna har separata ansökningsmål med 15 platser vardera. Läs mer om utbildningen på Arcadas webbplats (på engelska).

För mer information:

Matias Waller, utbildningsansvarig
Telefon: +358 294 282 546
E-post: E-post: matias.waller@arcada.fi

Mona Forsskåhl, rektor för Yrkeshögskolan Arcada
Telefon: +358 294 282 600
E-post: E-post: mona.forsskahl@arcada.fi

Patric Granholm, vicerektor för Högskolan på Åland
Telefon: +358 18 537 745
E-post: E-post: patric.granholm@ha.ax

Arcadas sjukskötarutbildning får högst betyg i Finland 

Utbildningen till sjukskötare på Arcada är bäst i landet i en jämförelse mellan de finländska yrkeshögskolorna. Det här visar AVOP-enkäten 2023, en responsenkät för yrkeshögskolestudenter i slutskedet av studierna.

Kategori: Pressmeddelande