Sjukskötare gör skillnad i vardagen

Publicerad: 22.03.2018 / Nyheter

Lina Smedlund hade egentligen aldrig tänkt tanken på att utbilda sig inom vård, trots att intresset funnits där redan länge. Två år senare kunde hon inte vara mer övertygad om att hon valt rätt. När hon utexamineras har hon kompetens att jobba i hela världen och kunskap att bemöta patienter i alla åldrar och livssituationer.

Att stanna i Österbotten var aldrig ett alternativ för Lina som drömmer om att se världen.
- Genast under inträdesproven kände jag att Helsingfors är min stad och Arcada den högskola jag ville välja. Jag var till och med så säker att jag valde att inte söka annat än till sjukskötarutbildningen, och jag var så glad när jag fick beskedet att jag blivit antagen.

Som sakkunnig sjukskötare från Arcada får Lina goda kunskaper i att möta, handleda och vårda patienter med olika grader av hälsa och sjukdom. Utbildningen ger kompetens att fungera i olika vårdsammanhang – allt från öppna mottagningar till intensivvårdsavdelningar och som utexaminerad kan sjukskötare välja att jobba med barn, ungdomar, vuxna eller äldre i hela världen, eftersom utbildningen ger EU-kompetens.

- Vi arbetar även mycket med simuleringar i Arcadas Patientsäkerhets- och Lärocenter. Simuleringarna går till så att vi får ett case som vi läser in oss på, på förhand. Sedan går vi in i specialmiljöerna som te.x. ser ut som en vårdavdelning på ett sjukhus och övar under handledning av lärare. Simuleringarna har varit bland det roligaste eftersom vi får öva i en trygg miljö. Man känner sig även förberedd inför praktikperioderna på ett helt annat sätt när man fått öva innan, förklarar Lina.

Kanske är det även simuleringarna som gjort att hon i vardagen allt oftare vågar stiga in när någon behöver hjälp.
- När jag var på kryssning stötte plötsligt en kille bakhuvudet och man kallade in mig eftersom jag var den enda som hade sjukskötarutbildning. Tillsammans med en kirurg, som sedan kallades till platsen, fick jag sedan vara med och assistera när såret syddes, vilket såhär i efterhand känns väldigt stort.

För att bli en duktig sjukskötare behöver du enligt Lina även vara social och anpassningsbar.
- Du kommer att möta personer i kris och personer i svåra livskeden – ibland kommer de kanske inte att tycka om dig, och oavsett hur de bemöter dig måste du alltid bemöta dem professionellt och ge dem samma vård. Samarbete och noggrannhet är även A och O, och att stå på sig, säger Lina med ett skratt.
- Ibland har även jag kunnat lära de äldre ute på fältet något nytt som jag lärt mig. Jag är övertygad om att jag valt rätt utbildning.

Läs mer om utbildningen till sjukskötare.
Ansökan sker via studieinfo.fi 14-28.3.2018. Extern länk
Mer information om antagningen hittas här.

Nygamla krafter lotsar Arcadas förtroendeorgan vidare 

Förvaltningsrådet har utsett nya ordförande och medlemmar för Yrkeshögskolan Arcadas förtroendeorgan. Det blir en klar kontinuitet i verksamheten då samtliga ordförande redan tidigare haft en koppling till högskolan. Samtidigt stärks både förvaltningsrådet och högskolans styrelse med nya krafter.

Kategori: Nyheter

Möten med riktiga klienter ger arbetslivserfarenhet under studierna 

Att träna upp praktiska färdigheter under handledning och i en trygg miljö förbereder Arcadas studenter för arbetslivet. I Arcadas labb för idrottstestning tar högskolans idrottsinstruktörer emot externa klienter och får på så sätt en inblick i hur det dagliga jobbet kan se ut.

Kategori: Hälsa och välfärd