Fysioterapeuten upprätthåller och främjar god kroppskännedom

Publicerad: 22.03.2018 / Nyheter

Genom att vara aktiv inom idrott och se idrottsskador på nära håll, föddes hos Victor Dahlberg ett intresse för hur dessa kunde förebyggas och hur man bättre kunde hjälpa de spelare som skadar sig.
- Via fotbollen och handbollen har jag själv också skadat mig många gånger. Ofta sa tränarna ”strecha”, men det är egentligen helt fel i vissa fall. Eftersom tränare inte är experter på anatomi kunde många hjälpas på ett annat sätt och snabbare bli friska. Därför ville jag utbilda mig till fysioterapeut och kunna lära ut hur man kunde se på idrottsskador på ett annorlunda sätt inom idrottsvärlden, konstaterar han
.

Arcadas utbildning till fysioterapeut ger bred kunskap om människans förmåga att röra sig och faktorer som påverkar människans funktionsförmåga, t.ex. belastning, sjukdomar, skador och handikapp.
- Anatomin är väldigt viktig. Det känns som att man aldrig kan läsa för mycket. Du behöver kunna hela kroppen och det är otroligt intressant att tillsammans med en klient gå igenom var problemet kan ligga och använda olika tester för att veta hur problemet kan lösas. Ibland utgår det från små saker som kan göra mycket stor skillnad, förklarar Victor.

Fysioterapeuter arbetar även med att upprätthålla och främja kroppskännedom, hälsa, rörelse- och arbetsförmåga hos människor.
- Och under våra fyra praktikperioder får vi bekanta oss med olika typer av patienter eftersom alla praktikperioder har olika teman. Mitt starkaste minne är när jag på min första praktik, som första patient fick min granne. Det var nervöst, men känslan när jag kunde hjälpa henne var otrolig. Överlag får vi väldigt gott mottagande på praktikplatserna, vilket har gjort att självförtroendet inom yrkesrollen växer hela tiden.

Victor berättar att en stor del av studierna är teoretiska, men ofta kryddade med många praktiska övningar och bedömningar.
- Vi arbetar mycket i vår plintklass som är en typ av massageklass. Alla på klassen har ett specialområde som de är mer intresserade av: vissa vill i framtiden arbeta med patienter som har neurologiska utmaningar, andra t.ex. med hjälp av psykoterapi. Själv har jag, med min bakgrund inom idrotten, drömmar om att kunna arbeta med idrottare eller utvecklandet av tekniska hjälpmedel inom fysioterapi. Det perfekta skulle vara att kunna kombinera dessa, säger Victor med ett skratt.

Han arbetar just nu med sitt slutarbete som görs i samarbete med HIFK’s juniorlag.
- Jag undersöker unga idrottares vanligaste belastningsskador. Eftersom det är fråga om ishockeyspelare handlar det mycket om knän och höfter och det har varit otroligt intressant.
- Dessutom har jag nu valt idrottsfysiologi som breddstudier och ser väldigt mycket framemot kursen. Som fysioterapeut behöver du inte vara idrottsintresserad, men du måste ta hand om dig själv eftersom du är en förebild för de patienter du möter i arbetslivet. Och självklart måste du ha ett stort intresse för hälsa.

Läs mer om utbildningen till fysioterapeut här.
Ansökan sker via studieinfo.fi 14-28.3.2018. Extern länk
Mer information om antagningen hittas här.

Nygamla krafter lotsar Arcadas förtroendeorgan vidare 

Förvaltningsrådet har utsett nya ordförande och medlemmar för Yrkeshögskolan Arcadas förtroendeorgan. Det blir en klar kontinuitet i verksamheten då samtliga ordförande redan tidigare haft en koppling till högskolan. Samtidigt stärks både förvaltningsrådet och högskolans styrelse med nya krafter.

Kategori: Nyheter

Möten med riktiga klienter ger arbetslivserfarenhet under studierna 

Att träna upp praktiska färdigheter under handledning och i en trygg miljö förbereder Arcadas studenter för arbetslivet. I Arcadas labb för idrottstestning tar högskolans idrottsinstruktörer emot externa klienter och får på så sätt en inblick i hur det dagliga jobbet kan se ut.

Kategori: Hälsa och välfärd