Som förstavårdare räddar du liv

Publicerad: 15.03.2018 / Nyheter

Med ett brinnande intresse för vård och människokroppen var det aldrig tal om att Susanna skulle bli annat än förstavårdare. Snart utexamineras hon och ser framemot en karriär i ambulansen och ett jobb där hon dagligen räddar liv.

- Mitt val att utbilda mig till förstavårdare har bara förstärkts efter att jag började på Arcada, säger Susanna Parviainen.
Hon är just nu är inne på sin sista praktik innan hon utexamineras.
- Praktikperioderna har varit mångsidiga, precis som studierna på Arcada. Det är något jag tycker är mycket viktigt – att vi genom hela studietiden fått göra och inte bara skriva och lyssna.

Studierna till förstavårdare på Arcada innehåller förutom det medicinska, anatomi och fysiologi, även mycket ledarskap, teamarbete och läkarföreläsningar.
- Vi har även kontakt till myndigheter och arbetar tätt med polisen, räddningsverket, barnskyddet och gränsbevakningen, allt för att ge oss en så heltäckande bild som möjligt.
För att förbereda inför arbetslivet ingår arbete med barn, unga, vuxna och åldringar i studierna, och Susanna har tex. gjort sin praktik på operationsavdelning, kirurgi- och anestesienheter.

Redan det första året får förstavårdarna vara med i ambulans.
- Och under den andra praktiken år två får vi börja avge och skriva rapporter, intervjua och delta i vårdarbetet i ambulansen, förklarar Susanna.
- Här är det guld värt att vi jobbar så mycket som vi gör i Arcadas Patientsäkerhets och Lärocenter med simulationer. Under en simulation får vi ett case och övar genom att ha högteknologiska dockor eller tex. lärare och studiekompisar som patienter. Kommunikation är lika viktigt som vården, och såhär i efterhand är det roligt att se hur man utvecklats under alla de år som gått.

Att jobba med sina klasskompisar i team under fyra år har gjort att det byggs upp en säkerhet under simuleringarna, eftersom man övar i trygg miljö, planerad att likna arbetslivet och sjukhusmiljöer så mycket som möjligt.
- Vi har blivit som en familj och känner en otrolig samhörighet i klassen. Dessutom vet vi att vi kan lita på varandras yrkesskicklighet och det är ingen skillnad vem i gruppen man jobbar med.

När Susanna i vår utexamineras har hon siktet inställt på att få jobba i ambulans.
- Men om det inte finns en plats ledig direkt har jag inte bråttom. Tack vare att förstavårdare utexamineras med dubbelexamen, dvs. att vi även blir sjukskötare, kan jag genast börja arbeta med människor och inom den bransch jag brinner för.
- Visst, man får kämpa för att få en plats på utbildningen och urvalsproven kan kännas tuffa. Men det är värt det.

Mer information om utbildningen till förstavårdare hittas här.
Ansökan till förstavårdare sker via studieinfo 14-28.3.2018. Extern länk
Mer information om ansökan hittas här.
 

Nygamla krafter lotsar Arcadas förtroendeorgan vidare 

Förvaltningsrådet har utsett nya ordförande och medlemmar för Yrkeshögskolan Arcadas förtroendeorgan. Det blir en klar kontinuitet i verksamheten då samtliga ordförande redan tidigare haft en koppling till högskolan. Samtidigt stärks både förvaltningsrådet och högskolans styrelse med nya krafter.

Kategori: Nyheter

Möten med riktiga klienter ger arbetslivserfarenhet under studierna 

Att träna upp praktiska färdigheter under handledning och i en trygg miljö förbereder Arcadas studenter för arbetslivet. I Arcadas labb för idrottstestning tar högskolans idrottsinstruktörer emot externa klienter och får på så sätt en inblick i hur det dagliga jobbet kan se ut.

Kategori: Hälsa och välfärd