Med sikte på framtidens materiallösningar

Publicerad: 15.03.2018 / Nyheter

När Petrik utexamineras är han en eftertraktad materialingenjör med en bred kunskap om produktdesign, produktutveckling och en stor dos materiallära.

Att Petrik Blåfield skulle bli ingenjör var samtidigt självklart och oväntat.
- Jag visste hela tiden att jag vill ha ett stabilt yrke där man garanterat får jobb. Min pappa är ingenjör och jag var delvis insatt i branchen, men hade ett intresse för att lära mig mer om produktdesign. Samtidigt var det lite oväntat eftersom jag har en merkonomexamen i bagaget, konstaterar Petrik.

Arcadas utbildning i process- och materialteknik har inriktning på funktionella material och design.
- Vi studerar bland annat materiallära, mekanik, produktutveckling och design. För mig har det intressantaste hela tiden varit produktdesign och att få rita. Jag gillar designandet mest eftersom du kombinerar både det tekniska och det visuella genom logiskt tänkande. Allt inom produktdesign hänger ihop och vi använder oss av både 2D och 3D teknik, förklarar Petrik.

Studenter på Process- och materialteknik läser en stor del av studierna tillsammans med den engelska parallellutbildningen Materials Processing Technology.
- Detta har varit helt super! Att använda engelska i studierna förbereder oss för branchen och terminologin som används ute på fältet. För mig personligen har det även varit en stor fördel när jag söker jobb och kan berätta att jag studerar en stor del på engelska.

Petrik vill slå ett slag för att teknikbranschen i Finland håller på att förändras.
- Tidigare har branschen varit väldigt mansdominerad, men nu känns det som om fördelningen män och kvinnor har förändrats och blivit mycket mera jämn, åtminstone här på Arcada. Dessutom är medelåldern i teknikbranschen i dag hög, vilket gör att vi kommer att ha goda chanser att avancera snabbare i arbetslivet när vi utexamineras. Sen är det inte helt fel att grundlönen för ingenjörer är på en bra nivå redan från start, konstaterar Petrik.

Han jobbar redan nu deltid som tekniskförsäljare inom ett hydraulikföretag och har när han utexamineras i vår redan skrivit kontrakt att fortsätta arbeta för företaget.
- Våra lärare är även väldigt aktiva med att tipsa om arbetsmöjligheter och rekommendera studenter till olika uppdrag inom arbetslivet. Det känns fint att vi har ett stort stöd från högskolan och utbildningen ger oss verkligen en bred bas inför framtiden.

Mer information om utbildningen i Process- och materialteknik hittas här.
Ansökan till utbildningen i Process- och materialteknik sker via studieinfo.fi 14-28.3.2018 Extern länk
Antagningsinformation hittas här.

Nygamla krafter lotsar Arcadas förtroendeorgan vidare 

Förvaltningsrådet har utsett nya ordförande och medlemmar för Yrkeshögskolan Arcadas förtroendeorgan. Det blir en klar kontinuitet i verksamheten då samtliga ordförande redan tidigare haft en koppling till högskolan. Samtidigt stärks både förvaltningsrådet och högskolans styrelse med nya krafter.

Kategori: Nyheter

Möten med riktiga klienter ger arbetslivserfarenhet under studierna 

Att träna upp praktiska färdigheter under handledning och i en trygg miljö förbereder Arcadas studenter för arbetslivet. I Arcadas labb för idrottstestning tar högskolans idrottsinstruktörer emot externa klienter och får på så sätt en inblick i hur det dagliga jobbet kan se ut.

Kategori: Hälsa och välfärd