Laura vill producera kulturbranschens toppevenemang

Publicerad: 15.03.2018 / Nyheter

Aktiv, redo att träffa människor och jobba med jättehärliga jobb! Så beskriver Laura en kulturproducent. Snart utexamineras hon med siktet på att sätta sitt avtryck på den mångsidiga, finländska kulturbranchen – ett drömjobb hon jobbat mot sedan dag ett.

Efter ett mellanår var Laura Jonsson övertygad om att det är kultur och musik hon vill jobba med i framtiden.
- Under gymnasiet blev jag mer och mer intresserad av att gå på gigs och fick via detta en massa nya vänner. När jag fick höra att man kunde utbilda sig till kulturproducent i Helsingfors kände jag direkt att det är detta jag vill göra.

Arcadas utbildning till kulturproducent förbereder både teoretiskt och praktiskt för att arbeta inom den kreativa branchen och kulturfältet. Genom att lära sig kommunikation, ledarskap, kulturlivets strukturer, samhället, konst och kulturkännedom och grunderna i företagsekonomi och försäljning skapas mångsidiga producenter som kan arbeta inom den kulturinriktning de själva valt.
- För mig har det hela tiden handlat om musik, medan vi inom min klass har allt från balettdansöser till de som vill satsa på något inom teater eller konst. Utbildningen ger oss färdigheter att jobba väldigt brett, men du väljer själv hur du specialiserar dig genom exempelvis dina praktikperioder, förklarar Laura.

För musikintresserade Laura har praktikperioderna bland annat inneburit arbete på skivbolag, jobb på Flowfestival och Teurastamos sommarevenemang. På fritiden producerar hon även evenemang för finsk rapmusik och jobbar som kanalvärd vid Bassoradio.
- Jag har varit ambitiös enda från början och försökt välja de bästa praktikplatserna. Det måste man göra om man vill nå toppen, och det är definitivt något som jag vill. Jag har alltid nya mål och känner mig aldrig riktigt nöjd, säger Laura och ler.
- På fritiden konsumerar jag så mycket kultur jag bara hinner. Helsingfors är fantastiskt på det sättet – det finns verkligen hur mycket att ta del av som helst. Och branschen bygger på att skapa kontakter, så man måste själv vara aktiv, konstaterar hon.

Laura har även hunnit med att åka på utbyte.
- Arcada erbjuder jättefina möjligheter att åka utomlands och jag valde Tjeckien. Det var en utmaning för mig eftersom de varken talar engelska särskilt bra och jag var tvungen att bygga upp ett kontaktnät från noll. Däremot kan jag nu stolt säga att det gick, och att jag har bokat in en av mina vänner för en spelning där. Sånt skulle aldrig ha hänt om jag inte tagit chansen!

Läs mer om utbildningen i kulturproducentskap här.
Ansökan till kulturproducentskap sker via studieinfo.fi 14-28.3.2018. Extern länk
Mer information om ansökan hittas här.

Nygamla krafter lotsar Arcadas förtroendeorgan vidare 

Förvaltningsrådet har utsett nya ordförande och medlemmar för Yrkeshögskolan Arcadas förtroendeorgan. Det blir en klar kontinuitet i verksamheten då samtliga ordförande redan tidigare haft en koppling till högskolan. Samtidigt stärks både förvaltningsrådet och högskolans styrelse med nya krafter.

Kategori: Nyheter

Möten med riktiga klienter ger arbetslivserfarenhet under studierna 

Att träna upp praktiska färdigheter under handledning och i en trygg miljö förbereder Arcadas studenter för arbetslivet. I Arcadas labb för idrottstestning tar högskolans idrottsinstruktörer emot externa klienter och får på så sätt en inblick i hur det dagliga jobbet kan se ut.

Kategori: Hälsa och välfärd