Meddelande till Arcadas anställda och studenter om eventuell exponering för coronavirus 

Publicerad: 23.09.2020 /

Flera coronavirusinfektioner har upptäckts vid yrkeshögskolan Arcada under förra veckan. Personer som exponerats i nära kontakt har kontaktats av Helsingfors stads epidemiologiska verksamhet och har försatts i karantän. 

Studenter och personal som har besökt Arcadas campus kan ha utsatts för en coronavirusinfektion och uppmanas att övervaka sitt hälsotillstånd mycket noga de närmaste två veckorna och söka sig till testning omedelbart om symtom uppstår, även milda sådana, och stanna hemma i väntan på resultatet. Nära kontakt, särskilt med äldre och personer i riskgrupper, rekommenderas att undvikas tills ett negativt testresultat uppnås och symtomen har gått över. Att använda ansiktsmask minskar risken för infektion i situationer där det inte är möjligt att säkerställa att säkerhetsavstånden upprätthålls. 

Symtom på coronavirusinfektion inkluderar feber, hosta, huvudvärk, muskelsmärta, ont i halsen, rinnande näsa, andfåddhet, förlust av luktsinne eller smak, illamående, diarré och onormal trötthet. 

Bedömningen av coronavirussymptom kan utföras på www.omaolo.fi Extern länk. Omaolo-tjänsten ger instruktioner och råder dig vid behov att boka en tid för ett coronavirustest. Helsingforsbor får också hjälp av coronavirusrådgivningen på 09310 10024 (varje dag från 8 till 18). Invånare i andra kommuner kan kontakta hälso- och sjukvården i deras område om de upplever symtom på coronavirus. Rapportera också det positiva resultatet per telefon till Helsingfors epidemiologiska verksamhet. 

Vi rekommenderar att du använder appen Coronablinkern. Den kan laddas ner till din telefon på https://koronavilkku.fi/ Extern länk. Coronablinkern meddelar inte om exponeringssituationer som skett före installationen. Om du använder Coronablinkern och får ett meddelande om exponering, följ instruktionerna i applikationen.

Epidemiologiska verksamheten 

Helsingfors stad 

Möten med riktiga klienter ger arbetslivserfarenhet under studierna 

Att träna upp praktiska färdigheter under handledning och i en trygg miljö förbereder Arcadas studenter för arbetslivet. I Arcadas labb för idrottstestning tar högskolans idrottsinstruktörer emot externa klienter och får på så sätt en inblick i hur det dagliga jobbet kan se ut.

Kategori: Hälsa och välfärd

Arcadas sjukskötarutbildning får högst betyg i Finland 

Utbildningen till sjukskötare på Arcada är bäst i landet i en jämförelse mellan de finländska yrkeshögskolorna. Det här visar AVOP-enkäten 2023, en responsenkät för yrkeshögskolestudenter i slutskedet av studierna.

Kategori: Pressmeddelande