Arcadas förstavårdare tog FM-silver i återupplivning

Publicerad: 2018-04-19 /

Fredagen den 13.4 ordnades Suomen Elvytysneuvostos nationella Finska mästerskap i återupplivning. Tävlingen ordnades under de årliga dagarna för förstavårdare i Vanda, med målsättningen att välja det lag som representerar Finland i de internationella ECR tävlingarna i Bologna, Italien, i augusti. Arcada deltog även detta år med ett studentlag bestående av Ellen Ahlström och Pia Halavakoski-Pråhl (14FV) samt Oskar Snellman, Freddy Österberg och Mattias Lindberg (16FV), och tog slutligen en silvermedalj. - Laget placerade sig på en hårfin andra plats av totalt sju lag som alla redan arbetar ute på fältet, vilket visar på vilken otroligt kompetens våra studenter besitter, konstaterar lärare i akutvård Christoffer Ericsson, som fungerade som teamets handledare under tävlingen.

I tävlingen ges hjärt-lungräddning till en vuxen enligt rådande ECR-föreskrifter. 50 procent av bedömningen baserar sig på dockans respons på kvalitén av återupplivning (intensitet, djup osv), medan de resterande bedömningarna bland annat baserar sig på ledning, kommunikation, arbetsfördelning och eftervård.

– Tävlingen är inte tänkt för högskolor, utan egentligen för människor i arbetslivet, och deltagarlagen är från alla möjliga yrkeskategorier från läkare och sjukskötare, berättar Freddy Österberg, från Team Arcada. - Det ligger mycket övning bakom vår placering, och i år tittade domarna extra mycket på kommunikation och ledarskap. Vi är riktigt stolta över vår placering, fortsätter Österberg. Det vinnande laget var förstavårdsteamet från Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymän, som nu får representera Finland internationellt.

Slutproduktion från Arcada till Nordic Talents 2021

Scen ur dramaserien Fejd

Dramaserien Fejd är ett av 15 projekt som valts ut till Nordic Talents Pitch Competition, som ordnas online 8–9 september. Att få delta i evenemanget och tävlingen öppnar många nya dörrar, säger seriens skapare, Arcadas alumn Marlon Saares.

Kategori: Nyheter

Arcadas 25-årsjubileum firas hela läsåret

Undervisningsminister Li Andersson håller festtalet.

Öppningen av det nya akademiska året 2021-2022 innebar också startskottet för Arcadas 25-års jubileumsläsår. Inskriptionen med festtal av undervisningsminister Li Andersson ordnades i år helt online. 

Kategori: Evenemang