Slutproduktion från Arcada till Nordic Talents 2021

Publicerad: 08.09.2021 / Nyheter

Dramaserien Fejd är ett av 15 projekt som valts ut till Nordic Talents Pitch Competition, som ordnas online 8–9 september. Att få delta i evenemanget och tävlingen öppnar många nya dörrar, säger seriens skapare, Arcadas alumn Marlon Saares.

Det årliga evenemanget Nordic Talents Extern länk lyfter nya talanger inom den nordiska filmbranschen och ger nyutexaminerade chansen att gå vidare med sina produktioner. Saares började utveckla sitt dramaseriekoncept på Arcadas utbildning i Film och media.

- I min slutproduktion testade vi fäktnings- och epokscener för min serieidé Fejd, som jag nu kommer att pitcha under tävlingen. Serien kombinerar historisk autencitet med fantasy och bygger på teman som moralisk feghet och maktkamp.

Vinnaren av Nordic Talents får en prissumma för att utveckla sin projektidé till en professionell produktion.

- Jag har tidigare fått inhemskt manusstöd för att utveckla Fejd, men för att serien ska bli verklighet behövs nordisk finansiering. Här har jag nytta av att Nordic Talents-projekten pitchas till hundratals producenter och finansiärer från hela Norden.

Därtill utgör evenemanget en plattform för nätverkande där nya förmågor har möjlighet att sammankopplas med de som redan är etablerade i den nordiska filmbranschen. Saares har till exempel fått delta i en workshop för alla som ska pitcha en film- eller serieidé.

- Att bli vald till Nordic Talents innebär att nya dörrar öppnas. Själv hoppas jag hitta bra samarbetspartner, också utanför Finland. Även om jag också gjort dokumentärer är det fiktion jag vill satsa på och i framtiden hoppas jag kunna skriva och regissera dramaserier.

Bild: Marlon Saares

Möten med riktiga klienter ger arbetslivserfarenhet under studierna 

Att träna upp praktiska färdigheter under handledning och i en trygg miljö förbereder Arcadas studenter för arbetslivet. I Arcadas labb för idrottstestning tar högskolans idrottsinstruktörer emot externa klienter och får på så sätt en inblick i hur det dagliga jobbet kan se ut.

Kategori: Hälsa och välfärd

Arcadas sjukskötarutbildning får högst betyg i Finland 

Utbildningen till sjukskötare på Arcada är bäst i landet i en jämförelse mellan de finländska yrkeshögskolorna. Det här visar AVOP-enkäten 2023, en responsenkät för yrkeshögskolestudenter i slutskedet av studierna.

Kategori: Pressmeddelande