Arcadastudenter tävlar i Finlands största filmfestival

Publicerad: 27.08.2021 / Nyheter

En kortfilm gjord av Arcadas studenter visas på filmfestivalen Kärlek & Anarki i september. Filmen Ner i Djupet (Väkivallan tanssi) är en av vårens slutproduktioner på högskolans medieutbildning.

Arcadaproduktionen är en av 34 kortfilmer som valts ut till tävlingen för inhemska filmer Cut to the Chase – R&A Shorts som är en del av filmfestivalen Kärlek & Anarki. Tävlingen ordnas den 22–25 september i Helsingfors.

- Vi är otroligt glada över att vår film kommer att visas på festivalen. Det är ett fint erkännande för det stora jobb som hela produktionsteamet gjort, säger Arcadas student i film och media Basha Troni, som står för manus och regi.

Förra vårens pandemisituation och begräsningar hämtade med sig en hel del extra utmaningar för filmteamet, som fick kämpa hårt för att se till att produktionen genomfördes på ett säkert sätt.

- Till sist blev begränsningarna ändå en kreativ fördel och jag tycker att vi lyckades skapa en väldigt fin film trots de utmanande omständigheterna. Att nu se att vårt arbete har hittat en plats ute i festivalvärlden känns fantastiskt, säger Saxby Young, producent och student i film och media.

Filmen Ner i Djupet/Väkivallan tanssi/Death of a Boy handlar om Albert, en blyg och osäker tolvåring. Hans storebror Jon försöker locka ut honom från sitt skal och tar med honom till sin boxningsträning. Där möter Albert en ny värld, där aggressivitet bemöts med respekt och våldet är stenhårt kontrollerat.

- Filmen lyfter fram flera olika språk och visar en minoritet som anpassar sig till det finska samhället. För oss var det enormt viktigt att visa en värld som man inte vanligtvis ser porträtterad, säger Young.

Filmfestivalen Kärlek & Anarki är Finlands största och lockade ifjol cirka 29 000 besökare.

Här kan du läsa mer om tävlingen R&A Shorts. Extern länk

Är du intresserad av att se filmen? Här hittar du information om föreställning och biljetter. Extern länk

Bild: Kenneth Mattila

Möten med riktiga klienter ger arbetslivserfarenhet under studierna 

Att träna upp praktiska färdigheter under handledning och i en trygg miljö förbereder Arcadas studenter för arbetslivet. I Arcadas labb för idrottstestning tar högskolans idrottsinstruktörer emot externa klienter och får på så sätt en inblick i hur det dagliga jobbet kan se ut.

Kategori: Hälsa och välfärd

Arcadas sjukskötarutbildning får högst betyg i Finland 

Utbildningen till sjukskötare på Arcada är bäst i landet i en jämförelse mellan de finländska yrkeshögskolorna. Det här visar AVOP-enkäten 2023, en responsenkät för yrkeshögskolestudenter i slutskedet av studierna.

Kategori: Pressmeddelande