Produktionsteamet förbereder sig för tagning. Bild: Kenneth Mattila

Arcadastudenter tävlar i Finlands största filmfestival

Publicerad: 2021-08-27 / Nyheter

En kortfilm gjord av Arcadas studenter visas på filmfestivalen Kärlek & Anarki i september. Filmen Ner i Djupet (Väkivallan tanssi) är en av vårens slutproduktioner på högskolans medieutbildning.

Arcadaproduktionen är en av 34 kortfilmer som valts ut till tävlingen för inhemska filmer Cut to the Chase – R&A Shorts som är en del av filmfestivalen Kärlek & Anarki. Tävlingen ordnas den 22–25 september i Helsingfors.

- Vi är otroligt glada över att vår film kommer att visas på festivalen. Det är ett fint erkännande för det stora jobb som hela produktionsteamet gjort, säger Arcadas student i film och media Basha Troni, som står för manus och regi.

Förra vårens pandemisituation och begräsningar hämtade med sig en hel del extra utmaningar för filmteamet, som fick kämpa hårt för att se till att produktionen genomfördes på ett säkert sätt.

- Till sist blev begränsningarna ändå en kreativ fördel och jag tycker att vi lyckades skapa en väldigt fin film trots de utmanande omständigheterna. Att nu se att vårt arbete har hittat en plats ute i festivalvärlden känns fantastiskt, säger Saxby Young, producent och student i film och media.

Filmen Ner i Djupet/Väkivallan tanssi/Death of a Boy handlar om Albert, en blyg och osäker tolvåring. Hans storebror Jon försöker locka ut honom från sitt skal och tar med honom till sin boxningsträning. Där möter Albert en ny värld, där aggressivitet bemöts med respekt och våldet är stenhårt kontrollerat.

- Filmen lyfter fram flera olika språk och visar en minoritet som anpassar sig till det finska samhället. För oss var det enormt viktigt att visa en värld som man inte vanligtvis ser porträtterad, säger Young.

Filmfestivalen Kärlek & Anarki är Finlands största och lockade ifjol cirka 29 000 besökare.

Här kan du läsa mer om tävlingen R&A Shorts. Extern länk

Är du intresserad av att se filmen? Här hittar du information om föreställning och biljetter. Extern länk

Bild: Kenneth Mattila

Slutproduktion från Arcada till Nordic Talents 2021

Scen ur dramaserien Fejd

Dramaserien Fejd är ett av 15 projekt som valts ut till Nordic Talents Pitch Competition, som ordnas online 8–9 september. Att få delta i evenemanget och tävlingen öppnar många nya dörrar, säger seriens skapare, Arcadas alumn Marlon Saares.

Kategori: Nyheter

Arcadas 25-årsjubileum firas hela läsåret

Undervisningsminister Li Andersson håller festtalet.

Öppningen av det nya akademiska året 2021-2022 innebar också startskottet för Arcadas 25-års jubileumsläsår. Inskriptionen med festtal av undervisningsminister Li Andersson ordnades i år helt online. 

Kategori: Evenemang