K.D. Feddersen förvandlar Arcadas produktionslabb till ett showroom

Publicerad: 01.10.2018 / Nyheter

I samband med läsårsstarten kan Arcadas produktionslabb numera även titulera sig showroom för det internationella plastföretaget K.D Feddersen. Genom samarbetet till stärks inte bara möjligheterna för de blivande ingenjörsstudenterna utan samtidigt välkomnas plastbranschen nu ännu närmare högskolan.

Tanken på ett samarbete mellan Arcada och K.D Feddersen väcktes när laboriatorieingenjör Erland Nyroth i våras tog kontakt med företaget.  
– Det visade sig snart att K.D. Feddersen, som nyligen beslutit att lansera sina maskiner för plastbearbetning i Finland, hade planer på att grunda ett showroom i Helsingfors. Vi kunde genast inleda diskussionerna på ett samarbete, konstaterar Nyroth.

Sedan läsårsstarten bistår nu K.D. Feddersen Arcada med bland annat en formspruta till det nygrundade showroomet som byggts upp i produktionslaboratoriet på campus.
– I detta samarbete har 1+1 verkligen blivit 3 eller till och med 4, konstaterar Jussi Köhler, regionschef för plastmaskiner vid K.D. Feddersen Finland. Genom samarbetet får Arcada tillgång till modern produktionsutbildning och vi får en mycket fin synlighet, konstaterar Köhler.
– Showroomet för K.D Feddersen medför även att vi kan erbjuda företag i Finland provkörningsmöjligheter på en ultramodern maskin. Det är verkligen fråga om cutting edge-teknik som saknar motsvarighet i landet just nu, fortsätter han.

Branschen välkomnas att testköra

Genom showroomet välkomnas plastbranschen ännu närmare högskolan och Köhler uppmanar företag att bekanta sig med möjligheterna att testköra maskinen för sina egna projekt.
– Under hösten kommer formsprutan även att kompletteras bland annat med en robot och ytterligare kringutrustning, så att den blir en fullt automatiserad produktionscell, berättar Köhler.
Med andra ord kommer Arcadas studenter i framtiden även att få lära sig programmera en toppmodern robot i sina laborationer.

– Från högskolans sida är vi otroligt glada över samarbetet. Den nya maskinen möjliggör mycket intressanta och tekniska laborationer för våra studenter, men även för samarbetspartners, konstaterar Nyroth, som redan nu flitigt använt formsprutan i undervisningen.
– Dessutom är den otroligt tyst, och man behöver inte höja rösten när man undervisar vid den, berömmer Nyroth.
Köhler, som även är alumn från Arcada, ser även framemot att se vad samarbetet medför i framtiden.
– Visst är det speciellt att få arbeta med sin gamla högskola, och hittills har detta varit mycket lyckat för alla parter, konstaterar han.

Företag intresserade av att boka en testdag i laboratoriet är välkomna att kontakta Erland Nyroth på E-post: erland.nyroth@arcada.fi.

Nygamla krafter lotsar Arcadas förtroendeorgan vidare 

Förvaltningsrådet har utsett nya ordförande och medlemmar för Yrkeshögskolan Arcadas förtroendeorgan. Det blir en klar kontinuitet i verksamheten då samtliga ordförande redan tidigare haft en koppling till högskolan. Samtidigt stärks både förvaltningsrådet och högskolans styrelse med nya krafter.

Kategori: Nyheter

Möten med riktiga klienter ger arbetslivserfarenhet under studierna 

Att träna upp praktiska färdigheter under handledning och i en trygg miljö förbereder Arcadas studenter för arbetslivet. I Arcadas labb för idrottstestning tar högskolans idrottsinstruktörer emot externa klienter och får på så sätt en inblick i hur det dagliga jobbet kan se ut.

Kategori: Hälsa och välfärd