School Action Day får Finland att röra på sig

Publicerad: 24.09.2018 / Nyheter

Tisdagen med 25 september fyller Arcadas idrottsstudenter Tölö bollplan i Helsingfors med rörelseglädje när School Action Day ordnas. Evenemanget, som är en del av det nationella programmet ”Skolan i rörelse”, har som målsättning att skapa mer förutsättningar för fysisk aktivitet skolorna, främja inlärningen och elevernas delaktighet och ge trivsammare och aktivare skoldagar.

Totalt väntas närmare 7000 deltagare till evenemanget, och från Arcadas sida har programmet planerats av Fredrik Ahtola och Robert Gädda som studerar tredje året på utbildningen till idrottsinstruktör.
– Genast när vi hörde om möjligheten att få vara med meddelade vi vårt intresse. Man får sällan en chans som denna och att få arbeta i ett stort nätverk av arrangörer har varit otroligt spännande, konstaterar Gädda.

För Arcadas del blir det denna gång fjärde året som högskolan deltar i evenemanget, dessutom som enda högskola bland 40 samarbetspartner. Bland arrangörerna finns förutom Helsingfors stad även många idrottsförbund som tillsammans skapar 70 olika idrottspunkter för Helsingfors, Esbos och Vandas låg- och högstadieunga från årskurs 3 till 9.
– Arcada ansvarar för åtta punkter under dagen och kommer att leda totalt 16 skolklassen. Alla Arcadas 20 idrottsinstruktörer på årskurs två har deltar i planeringen och förverkligandet, förklarar Gädda.

Som tema för punkterna har Arcada valt gruppanda och problemlösning.
– Vi ville välja ett tema som är aktuellt i och med skolstarten, och samtidigt hitta grenar som eleverna inte prövar på dagligen, berättar Ahtola.
Som koordinatorer har Ahtola och Gädda noggrant gått igenom programförslagen från sina medstudenter och resultatet kommer att ta form på Tölö bollplan -  det område Arcada fått tilldelat sig av Helsingfors stad.
– Totalt jobbar 2-3 instruktörer per punkt, och vi ser framemot en hektisk och rolig dag, konstaterar Gädda.
– Hittills har allt fungerat mycket bra. Vi har fått tydliga ramar och vet vad som förväntas av oss. Nu hoppas vi bara att allt löper smidigt och deltagarna får en givande dag, avslutar Ahtola.
 

Möten med riktiga klienter ger arbetslivserfarenhet under studierna 

Att träna upp praktiska färdigheter under handledning och i en trygg miljö förbereder Arcadas studenter för arbetslivet. I Arcadas labb för idrottstestning tar högskolans idrottsinstruktörer emot externa klienter och får på så sätt en inblick i hur det dagliga jobbet kan se ut.

Kategori: Hälsa och välfärd

Arcadas sjukskötarutbildning får högst betyg i Finland 

Utbildningen till sjukskötare på Arcada är bäst i landet i en jämförelse mellan de finländska yrkeshögskolorna. Det här visar AVOP-enkäten 2023, en responsenkät för yrkeshögskolestudenter i slutskedet av studierna.

Kategori: Pressmeddelande