Arcadas och Finlands Svenska Idrotts storsatsning Idrottskarusellen lockar 1200 Helsingforselever att röra på sig

Arcadas och Finlands Svenska Idrotts storsatsning Idrottskarusellen lockar 1200 Helsingforselever att röra på sig

Publicerad: 2018-09-18 / Nyheter

Torsdagen den 20 september fylls Djurgården i Helsingfors med idrottsglädje när Idrottskarusellen 2018 bjuder in till mångsidig motion. Sammanlagt väntas över 1200 deltagare vilket gör evenemanget till ett av de största av sitt slag i Svenskfinland. Sedan februari i år har Matias Murros och Mikael Usvalahtis dagar fyllts med aktiv planering inför Idrottskarusellen som i den här formen ordnas för första gången. – Arcada har sedan fyra år tillbaka ordnat evenemanget Sweet Sweat och i våras hörde Finlands Svenska Idrott av sig för att diskutera en möjlighet att slå ihop evenemanget ”Idrottens dag” med ”Sweet Sweat”. Vi lockades genast av idén, förklarar Usvalahti som tillsammans med Murro fungerar som programkoordinatorer från Arcadas sida och till vardags studerar till idrottsinstruktörer. Resultatet är en mångsidig idrottsdag för lågstadieelever som storleksmässigt hör till de största på Finlandssvenskt håll. – Det här är just denna typ av samarbeten som vi borde se mer av i Svenskfinland, där vi drar nytta av varandras styrkor och gör någonting stort och fint tillsammans istället för att ordna mindre konkurrerande evenemang. Vi är jätteglada över samarbetet med Arcada, konstaterar Jeanette Harf, ansvarig för evenemanget från Finlands Svenska Idrott. Möjligheten att samarbeta med FSI har även gett Arcada mycket. – Finlands Svenska Idrott besitter en enorm kunskap i att ordna idrottsevenemang och det har varit mycket givande att få arbeta tillsammans, konstaterar Murro. – Dessutom uppskattar vi verkligen att vi samtidigt fått arbeta självständigt eftersom detta är en enorm lärandeprocess för oss genom att vi som studenter få producera ett evenemang av denna storleksklass, förklarar Usvalahti. Målsättningen ett program där alla är delaktiga Sammanlagt är närmare 60 av Arcadas blivande idrottsinstruktörer är engagerade i dagen och står för planeringen och förverkligandet av punkterna. – Målsättningen är att eleverna ska få röra på sig och ha roligt. Vi har försökt välja aktiviteter som man inte vanligtvis prövar på i skolan, och hoppas att det ska bli en dag då man mångsidigt får pröva på spännande grenar, berättar Murro. Temat för grenarna är även samarbete och laganda. – Det har varit viktigt att ingen lämnas ensam utan alla tillsammans deltar, och här har vi lyckats skapa ett riktigt bra program och kan bjuda på något för alla, konstaterar Usvalahti. Nu inleds den spännande uppladdningen inför torsdagen och närmare 30 olika idrottspunkter. – Vi har varit mycket noga med säkerheten eftersom det är ett stort evenemang. Punkterna är alla planerade så att de är lättare under förmiddagen och utmaningarna ökar under eftermiddagen när eleverna är äldre. Vi är verkligen jättestolta över det som vi åstadkommit, konstaterar Murro.

Slutproduktion från Arcada till Nordic Talents 2021

Scen ur dramaserien Fejd

Dramaserien Fejd är ett av 15 projekt som valts ut till Nordic Talents Pitch Competition, som ordnas online 8–9 september. Att få delta i evenemanget och tävlingen öppnar många nya dörrar, säger seriens skapare, Arcadas alumn Marlon Saares.

Kategori: Nyheter

Arcadas 25-årsjubileum firas hela läsåret

Undervisningsminister Li Andersson håller festtalet.

Öppningen av det nya akademiska året 2021-2022 innebar också startskottet för Arcadas 25-års jubileumsläsår. Inskriptionen med festtal av undervisningsminister Li Andersson ordnades i år helt online. 

Kategori: Evenemang