Socionomutbildningen ger en bred bas inför framtiden

Publicerad: 19.03.2018 / Nyheter

Genom ett intresse för människor och ett samhälle i ständig förändring skapas yrkeskunniga socionomer som behövs i livets alla skeden. Jens ville välja ett yrke där han själv är verktyget som förändrar någons vardags till det bättre.

Efter 12 år i arbetslivet ville Jens Östbye vidareutbilda sig.
- Jag ville skapa en ny professionell bild av mig och mitt kunnande och gillade tanken att kunna göra en identitetsutveckling genom att studera. Att valet föll på socionomutbildningen var ganska självklart eftersom jag ville att utbildningen ger mig brett kunnande. Min livserfarenhet kommer även väl till pass eftersom socionomen själv är sitt arbetsverktyg.

Utbildningen till socionom på Arcada är mångsidig, precis som arbetsfältet för utexaminerade socionomer. Socionomer arbetar med utsatta människor i livets alla skeden och strävar efter att tillsammans med dem att hitta lösningar och resurser till ett gott liv.
- Vi uppmuntras till att ansvara för vårt eget lärande och det är motiverande att se hur du själv utvecklas när du får fördjupa och inrikta dig på frågor som är intressanta för dig. Ingen kurs är heller sig lik. Vi arbetar med övningar, studiebesök, projekt och kreativa metoder. Ofta använder vi oss av Problem baserat lärande (PBL) vilket betyder att vi ofta jobbar i mindre grupper med olika case, konstaterar Jens.

I studierna ingår bla. socialpedagogik, socialpolitik, lagstiftning, studier av samhället ur olika perspektiv, ledarskap och etik.
- Allt ger oss en bred bas och förståelsen för att även om man som socionom t.ex. arbetar med vuxna, bör du ha ett kunnande om hela livscykeln, för att kunna gå tillbaka och förstå t.ex. beteendeproblematik. Men du behöver även kunskaper i lagstiftning och kunna jobba multiprofessionellt. I framtiden hoppas jag själv jobba med vuxet socialt arbete, men du kan även bli behörig barnträdgårdslärare genom att välja detta som en inriktning i dina socionomstudier, förklarar Jens.

Just nu förbereder han sig för att göra praktik inom brottspåföljande arbete. Under våren kommer han att arbeta för en stödstiftelse för kriminella genom att planera aktiviteter och öka förutsättningar för olika klientgrupper till ett normalt liv efter fängelset.
- Som socionom kräver det att du utvecklar ett synsätt som lyfter människovärdet och allas jämlikhet. Och det gör man verkligen på Arcada. Miljön och metoderna som används är moderna och utbildningen har gett mig kunnande och verktyg för en professionell grogrund. Jag känner verkligen att jag har hittat min bransch och mitt sätt att göra avtryck i samhället.

Läs mer om utbildningen till socionom här.
Ansökan sker via studieinfo.fi 14-28.3.2018. Extern länk
Mer information om antagningen hittas här.

Nygamla krafter lotsar Arcadas förtroendeorgan vidare 

Förvaltningsrådet har utsett nya ordförande och medlemmar för Yrkeshögskolan Arcadas förtroendeorgan. Det blir en klar kontinuitet i verksamheten då samtliga ordförande redan tidigare haft en koppling till högskolan. Samtidigt stärks både förvaltningsrådet och högskolans styrelse med nya krafter.

Kategori: Nyheter

Möten med riktiga klienter ger arbetslivserfarenhet under studierna 

Att träna upp praktiska färdigheter under handledning och i en trygg miljö förbereder Arcadas studenter för arbetslivet. I Arcadas labb för idrottstestning tar högskolans idrottsinstruktörer emot externa klienter och får på så sätt en inblick i hur det dagliga jobbet kan se ut.

Kategori: Hälsa och välfärd