Kyky auttaa ei katso ikää

Julkaistu: 24.05.2023 / Koulutus

Hätätilanteen tunnistaminen, avun kutsuminen ja elvytyksen aloittaminen voi olla ero elämän ja kuoleman välillä. Ammattikorkeakoulu Arcada osallistuu Kids Save Lives -hankkeeseen, jossa opetetaan lapsia puuttumaan hätätilanteisiin.

Euroopan elvytysneuvoston (ERC) ja Maailman terveysjärjestön (WHO) käynnistämän Kids Save Lives -hankkeen tavoitteena on opettaa kaikille peruskoululaisille hengenpelastuksen perustaidot.

- Suurin osa elottomuustapauksista tapahtuu kotona tai julkisilla paikoilla, ja kuka tahansa voi olla ratkaisevassa asemassa. Jopa suhteellisen nuori lapsi voi pelastaa ihmishengen, sanoo Christoffer Ericsson, ensihoitajakoulutuksen koulutuspäällikkö ja Kids Save Livesin vastaava kouluttaja.

Arcadan ensihoitajakoulutuksen opettajat ja opiskelijat osallistuvat hankkeeseen järjestämällä koulutuspäiviä alakoulujen opettajille. Koulutuspäivän aikana opettajat saavat materiaalia ja käytännön harjoitusta, minkä jälkeen he voivat opettaa omille oppilailleen, miten toimia hätätilanteessa.

- Meidän ensihoitajakoulutuksella ja simulaatiokeskuksella on suuri yhteiskunnallinen merkitys . Tällä hankkeella on konkreettinen lisäarvo ja meillä on mahdollisuus vaikuttaa. Minusta on aivan keskeistä, että jaamme osaamisemme laajasti ja näin suomenruotsalaisena toimijana on hienoa tuoda projekti myös ruotsinkielisten koulujen ulottuviin.

Rohkeutta auttaa, kyky toimia

Useissa Euroopan maissa elvytys on ollut jo vuosia osa peruskoulujen opetussuunnitelmaa. Tuomalla elvytyksen kouluihin myös Suomessa, lisätään pitkällä aikavälillä myös elvytystaitoja omaavien aikuisten määrää.

- Oppitunteja tarvitaan korkeintaan kaksi vuodessa, mieluiten ensimmäiseltä luokalta alkaen. Peruskoulut ovat olleet mukana rakentamassa tätä konseptia, ja on ilahduttavaa, että hanke on saanut erittäin hyvää palautetta. Opettajat kokevat, että tällä on konkreettinen vaikutus, ja oppilaat kysyvät, milloin he oppivat pelastamaan ihmishenkiä, Ericsson sanoo.

Sen lisäksi, että lapsille annetaan perustiedot siitä, miten hälyttää apua, aloittaa elvytys tai käyttää defibrillaattoria, Kids Save Lives -hankkeessa on myös toinen ulottuvuus.

- On tietenkin tärkeää, että lapset ja nuoret tunnistavat hengenpelastustilanteen ja osaavat toimia. Yhtä tärkeää on kuitenkin jo varhaisessa vaiheessa kehittää halua auttaa muita. Haluamme, että lapset ymmärtävät, että he voivat ja pitäisivät toimia auttaakseen kanssaihmisiään, eikä vain kävellä ohi, Ericsson sanoo.

Lue lisää Kids Save Lives-projektista. Ulkoinen linkki Arcadan verkkosivuilta löydät tietoa syksyn koulutuspäivistä.

Kyky auttaa ei katso ikää

Hätätilanteen tunnistaminen, avun kutsuminen ja elvytyksen aloittaminen voi olla ero elämän ja kuoleman välillä. Ammattikorkeakoulu Arcada osallistuu Kids Save Lives -hankkeeseen, jossa opetetaan lapsia puuttumaan hätätilanteisiin.

Kategoria: Koulutus

Arcada tukee huippu-urheilijoita matkalla kohti tutkintoa

Arcadan yhteistyö urheiluakatemia Urhean kanssa tukee niitä, joilla on toinen jalka huippu-urheilussa ja toinen opiskelumaailmassa. Opiskelijoille on arvokasta, että he voivat saada tutkinnon samalla kun tavoittelevat mitaleja.

Kategoria: Koulutus