Arcada tukee huippu-urheilijoita matkalla kohti tutkintoa

Julkaistu: 06.03.2023 / Koulutus

Arcadan yhteistyö urheiluakatemia Urhean kanssa tukee niitä, joilla on toinen jalka huippu-urheilussa ja toinen opiskelumaailmassa. Opiskelijoille on arvokasta, että he voivat saada tutkinnon samalla kun tavoittelevat mitaleja.

Veljekset Oskar ja Robert Kirmes opiskelevat toista vuotta Arcadan liiketalouden koulutusohjelmassa. Opintojen aloittaminen tässä elämänvaiheessa ei ollut kummallekaan itsestään selvä valinta, sillä molemmat harjoittelevat ja kilpailevat voimistelun eliittitasolla tähtäimessään vuoden 2024 Pariisin olympialaiset.

– Arcadan yhteistyö Urhean kanssa oli keskeinen tekijä, joka mahdollisti urheilun ja opiskelun yhdistämisen. Kilpailujen ja leirien vuoksi voi olla jaksoja, jolloin olemme poissa useita viikkoja. Se on toiminut erittäin hyvin opettajien ja opintojen ohjaajien tuen ansiosta, ja voimme suositella Arcadaa lämpimästi, Robert Kirmes sanoo.

Välillä on silti haastavaa löytää tarpeeksi aikaa, ja huippu-urheilija tarvitsee itsekuria ja priorisointikykyä. Samalla opinnot toimivat tasa- ja vastapainona urheilulle.

– Tietysti joutuu itse ottamaan enemmän vastuuta ja myös pyytämään enemmän apua, mutta ratkaisun löytäminen ei ole koskaan ollut ongelma. Olemme luoneet hyvän järjestelmän, jossa sovimme etukäteen, miten opiskelu järjestetään, kun olemme poissa. Opettajat luottavat meihin, kunhan pidämme lupauksemme.

Syy liiketalouden opiskeluun liittyy myös intohimoon urheilua kohtaan.

– Yksi haaveistamme on päästä joskus tulevaisuudessa työskentelemään voimistelun parissa oman yrityksen kautta. Opinnot antavat meille ymmärrystä yritysmaailmasta ja siitä, mitä yrittäjänä kannattaa ottaa huomioon. Harjoittelun kautta rakennamme nyt verkostoja, joissa yhdistyvät nämä molemmat polut, Robert Kirmes sanoo.

Urheilua ja elämää varten - jo 20 vuotta

Pääkaupunkiseudun urheiluakatemia Urhea täyttää tänä vuonna 20 vuotta, ja Arcada on ollut mukana sen perustamisesta lähtien. Yhteistyöhön osallistuu vuosittain noin 20–30 korkeakoulun opiskelijaa.

– Huipputasolle pääseminen vaatii monen vuoden intensiivistä ponnistelua, ja se osuu samaan aikaväliin, kun pitäisi opiskella. Voi olla haastavaa aloittaa opiskelu vasta, kun urheilu-ura on ohi, tai pahimmassa tapauksessa äkillinen loukkaantuminen voi tehdä lopun unelmista. Silloin on hyvä, että on tutkinto, sanoo fysioterapiakoulutuksen koulutusvastaava Joachim Ring, joka vastaa Arcadan ja Urhean yhteystyöstä.

Urhea tarjoaa opiskelijoille palveluita ja asiantuntemusta urheiluun liittyen, kun taas Arcada tarjoaa tukea siihen, miten opiskelua voidaan pyörittää urheiluharrastuksen ohella.

– Korkeakouluna pidän tärkeänä, että tarjoamme tämän mahdollisuuden opiskelijoille, jotka haluavat tehdä kaksoisuraa. Sekä urheilun että koulutuksen merkitys yhteiskunnassa on suuri, ja näiden kahden yhdistäminen on kaikkien kannalta win-win-tilanne, Ring sanoo.

Kuva: yksityinen

Kyky auttaa ei katso ikää

Hätätilanteen tunnistaminen, avun kutsuminen ja elvytyksen aloittaminen voi olla ero elämän ja kuoleman välillä. Ammattikorkeakoulu Arcada osallistuu Kids Save Lives -hankkeeseen, jossa opetetaan lapsia puuttumaan hätätilanteisiin.

Kategoria: Koulutus

Arcada tukee huippu-urheilijoita matkalla kohti tutkintoa

Arcadan yhteistyö urheiluakatemia Urhean kanssa tukee niitä, joilla on toinen jalka huippu-urheilussa ja toinen opiskelumaailmassa. Opiskelijoille on arvokasta, että he voivat saada tutkinnon samalla kun tavoittelevat mitaleja.

Kategoria: Koulutus