Nordiska dagen 2022: Olika berättelser och en gemensam framtid
- Arcada eller online
Den 23 mars firar vi den nordiska gemenskapen och breddar den ytterligare. Vi bjuder in dig att delta i seminariet Nordiska dagen 2022: Olika berättelser och en gemensam framtid.
Välkommen på en förmiddag av presentationer och diskussioner om vikten av att vara sann mot sig själv och ändå hitta en gemensam grund!
Seminariet behandlar två aktuella fenomen; nya nordiska berättelser och identiteter och spelande. Under förmiddagen får vi djupdyka i frågor som till exempel: Vad är den samtida berättelsen om det nordiska folket i en globaliserad teknikdriven värld? Hur uppstår nya berättelser och hur bidrar de till att forma och utveckla interaktionen mellan individer, grupper, samhällen och olika demografiska grupper? Hur får studenterna tillgång till dessa världar och möjlighet att skapa sina egna berättelser? Möt personer som har strävat efter att omdefiniera normerna, och föreställningar om vad kreativt arbete kan eller bör vara!
Program:
9.00 Välkomstord
Lotta Sjöblom, Servicechef, Prakticum
Paula Linderbäck, RDI manager, Högskolan på Åland
Samuel Reuter, Utvecklingschef, Folkhälsan
9.15 Keynote: Postinvandringslitteratur: att omskriva Norden (på svenska)
Maïmouna Jagne-Soreau, fil.dr i nordisk litteratur och forskardoktor vid Helsingfors universitet
Maïmouna Jagne-Soreau är forskare och filosofie doktor i nordisk litteratur, specialiserad i frågor om antirasism, rasifiering och vithet. Hon doktorerade 2021 vid Helsingfors universitet och Paris-Sorbonne med en avhandling om Postinvandringslitteratur i Norden: Den litterära gestaltningen av icke-vita födda och uppvuxna i Norden. Hon kommer att diskutera hur processer av rasifiering via litteratur uppmanar till nytänkande: vem är finländsk, svensk eller norsk idag? Vad betyder det att höra till det nordiska folket?
9.45 Keynote: Diversity & Inclusion Through Interactive Storytelling (på engelska)
Natasha Skult, VD och Creative Director vid MiTale
Natasha Skult är VD & Creative Director på MiTale: ett utvecklingsföretag som skapar spel, visualiseringar och upplevelser där berättelser kommer först. Hon kommer att tala om utmaningar och möjligheter i skapandet av olika berättelser och om mångsidig expertis, varierande team, att stöda individualitet samt representation - varför det är viktigt!
10.05-10.15 Paus
10.15 grit:lab – Innovativ kodningsskola utan lärare
Anna-Lena Svenblad, projektledare vid grit:lab och utvecklingschef vid Paf
Jenny Schauman-Linevik, Social Media Manager vid grit:lab and HR specialist vid Paf
Har du hört talas om en skola utan lärare? grit:lab är en ny innovativ kodningsskola på Åland! Här utforskar du kodningens värld i nära samarbete med dina kamrater och lär dig av både dina misslyckanden och framgångar. Dina studier kommer att utformas utifrån nivåer och poäng, vilket skapar en helt spelifierad inlärningsupplevelse där du kan se dina framsteg i realtid. Noll avgifter, noll lärare och noll klasser. - Lär dig koda och förändra spelet.
10.30 Paneldiskussion
Panelmedlemmarna är:
- Oona Luostarinen, UX/UI designer
- Natasha Skult, VD och Creative Director vid MiTale: ett företag som utvecklar spel.
- Maï Jagne-Soreau, fil.dr i nordisk litteratur och forskardoktor vid Helsingfors universitet
Förmiddagen modereras av Ida Flemmich och Tomas Träskman.
Anmäl dig till seminariet här. Extern länk Du kan antingen delta i Stora auditoriet på Arcada eller följa seminariet online via Arcadas Youtube-kanal Extern länk.
Seminariet ordnas som ett samarbete mellan Arcada, Folkhälsan, Högskolan på Åland och Prakticum.
#diversestories #commonground #sharedfuture #nordicday2022 #nordiskadagen2022