3DBear ja Arcada rakensivat kiertotalousinnovaation 3D-tulostetun muovin kierrättämiseksi

Julkaistu: 24.11.2017 / Koulutus / Tutkimus

- Kuka tahansa voi valmistaa open source -kierrättimen itse ja tehdä esimerkiksi vanhoista muovileluista uusia

Helsinkiläinen startup-yritys 3DBear Oy on julkistanut yhteistyössä Ammattikorkeakoulu Arcadan kanssa 3D-tulostettavan muovin kierrättimen. Konsepti on vapaasti kaikkien kuluttajien, kirjastojen tai oppilaitosten käytettävissä ympäri maailman.

Muovijätteen määrä on maailmanlaajuinen ympäristöongelma. On arvioitu, että noin 8 miljoonaa tonnia muovijätettä päätyy valtameriin joka vuosi. 3D-tulostuksella on potentiaali muuttaa tilannetta ja parantaa raaka-aineiden kiertoa.

Tänään julkistetun kierrätysteknologian avulla soveltuvia eriä kodin muovijätettä tai käyttämättömiksi jääneitä leluja voi muuttaa vaikkapa 3D-tulostetuiksi nukeiksi, rakennuspalikoiksi tai hyötyesineiksi.

- Meidän visiomme on alusta asti ollut, että muovi ei ole jätettä vaan arvokas raaka-aine. Päätimme avata teknologiamme maailmanlaajuisesti kaikkien käyttöön, jotta kenellä tahansa on mahdollisuus ottaa innovaatio käyttöön, toteaa 3DBearin toimitusjohtaja Kristo Lehtonen.

3DBearin kierrätin on osa esineiden digitalisaatiota, jolla on potentiaalia disruptoida merkittäviä aloja.

- Yhä harvempi enää ostaa musiikkia kaupasta fyysisinä esineinä. Haluamme tarjota vastaavan, luovuutta ruokkivan tavan lapsille ja antaa heille välineet suunnitella ja valmistaa omat lelut. Siinä säästyy myös perheiden vanhemmilta pitkä penni, kun ei tarvitse ostaa kovalla katteella brändättyjä muovipalikoita, Lehtonen jatkaa.

Eri muovilajien yhdistäminen kierrätyksessä on teknisesti haastavaa. Tästä syystä pienten muovierien kierrättäminen on nykyisin harvoin teknisesti tai kaupallisesti järkevää. Lisäksi öljyn hinnan lasku on saanut monet kierrätysyritykset taloudellisiin vaikeuksiin.

- 3D-tulostuksen avulla pieniä muovimateriaalieriä voidaan kierrättää tehokkaasti uusiksi tulosteiksi. Nyt kaikki kierrättimen valmistamiseen tarvittava tieto on koottu helposti hyödynnettäväksi paketiksi. Toivottavasti tämä lisää mielenkiintoa alaan myös laajemmin, sanoo Arcadan yliopettaja Mirja Andersson .

Kierrättimen avulla myös 3D-tulostamisesta tulee halvempaa ja houkuttelevampaa myös kehittyvissä maissa, sillä uusi rulla 3D-tulostimen muovista raaka-ainetta maksaa kymmeniä euroja kilolta. Näin ollen 3D-muovin kierrättäminen säästää kuluttajalle paljon rahaa. Samalla kuluttajan ei tarvitsisi murehtia pieleen menneistä tulosteista.

Miten kierrätin käytännössä toimii?

Jyrsitty jätemuovi ohjataan metalliseen pursottimeen, jossa se lämmitetään. Muovisulan läpimittaa mitataan optisella sensorilla laadun varmistamiseksi. Parhaimmillaan kierrätysmuovi on täysin uuden veroista.

Katso video osoitteesta www.3dbear.io/recycler Ulkoinen linkki .

Miten kierrättimen voi itse valmistaa?

Tiedostopaketti ja suunnitteluohjeet ovat vapaasti ladattavissa osoitteessa www.3dbear.io/recycler Ulkoinen linkki .

Osat ovat standardiosia ja hinnaltaan edullisia. Kuka tahansa pystyy niiden rakentamaan oman kierrättimensä. Opiskelijaprojektina valmistettu kierrättimen prototyyppi sijaitsee Arcadan tiloissa, Helsingin Arabianrannassa.

Lisätietoja:

Kristo Lehtonen, toimitusjohtaja, 3DBear Oy
040 8032638
Sähköposti: kristo@3dbear.fi

Mirja Andersson, yliopettaja/energia- ja materiaalitekniikka, AMK Arcada
020 7699570
Sähköposti: mirja.andersson@arcada.fi

3D Bear
3D Bear Oy on helsinkiläinen vuonna 2016 perustettu koulutusteknologia-alan startup, joka auttaa opettajia ja kirjaston henkilökuntaa käyttämään opetuksessa uusinta teknologiaa. Tavoitteena on opettaa lapsille ja nuorille 3D-tulostuksen perusteita, mallintamista ja robotiikkaa lisätyn todellisuuden (AR) ja virtuaalitodellisuuden (VR) avulla. 3DBear:lla on yli sata asiakaskoulua Suomessa ja asiakkaita myös Yhdysvalloissa. www.3dbear.fi Ulkoinen linkki

Kyky auttaa ei katso ikää

Hätätilanteen tunnistaminen, avun kutsuminen ja elvytyksen aloittaminen voi olla ero elämän ja kuoleman välillä. Ammattikorkeakoulu Arcada osallistuu Kids Save Lives -hankkeeseen, jossa opetetaan lapsia puuttumaan hätätilanteisiin.

Kategoria: Koulutus

Arcada tukee huippu-urheilijoita matkalla kohti tutkintoa

Arcadan yhteistyö urheiluakatemia Urhean kanssa tukee niitä, joilla on toinen jalka huippu-urheilussa ja toinen opiskelumaailmassa. Opiskelijoille on arvokasta, että he voivat saada tutkinnon samalla kun tavoittelevat mitaleja.

Kategoria: Koulutus