Arcadas student Lia Lehtonen vaccinerar Jonathan Blomqvist och alumn Ann-Jeanette Simonsén dokumenterar.

Yhteisvoimin pandemiaa vastaan

Julkaistu: 31.01.2022 / Uutiset

Korkea rokotusaste on yksi tärkeimmistä aseistamme käynnissä olevaa koronapandemiaa vastaan. Arcadan henkilökunnan, opiskelijoiden ja alumnien keskuudessa on joukko sankareita, jotka ryhtyvät rokottajiksi vapaa-ajallaan. Kaikki pandemian lopettamiseksi.

Päivällä terveydenhoitajakoulutuksen lehtori, illalla sairaanhoitaja ja rokottaja, näin Anu Nyberg kuvailee viimeisiä viikkojaan tuoreessa postauksessa sosiaalisessa mediassa. Hän ja useat muut Arcadan työntekijät ovat valinneet vapaaehtoistyön rokottajina opetustyönsä ohella. Nyberg on rokottanut sekä iltaisin että talvilomallaan, kuten myös hänen kollegansa Annika Skogster.

"Olen ollut mukana rokotusten alkamisesta vuosi sitten. Olen sekä rokottanut että vastannut puheluihin silloin tällöin. Työhön kuuluu myös rokotteen valmistelu ja rokotusten dokumentointi", kertoo hoitoalan lehtori Skogster.

Lektor i vård Annika Skogster tillsammans med Arcadas studenter Lia Lehtinen och Janina Blomqvist samt alumn Ann-Jeanette Simonsén.

Lehtori Annika Skogster yhdessä Arcadan opiskelijoiden Lia Lehtisen ja Janina Blomqvistin sekä alumni Ann-Jeanette Simonsénin kanssa.

Koronavirusrokote sekä suojaa taudilta että auttaa estämään tartunnan leviämistä. Terveyden ja hyvinvoinnin instituutti (THL) pitää rokotetta yhtenä tärkeimmistä pandemian torjuntavälineistä. Rokotukseen pätevästä terveydenhuollon henkilöstöstä on ollut pulaa, joten vapaaehtoiset ovat olleet tärkeässä roolissa. Terveydenhuollon lehtori Petra Ekmanilla on pian takanaan vuosi rokotustyötä.

"Olemme vapaaehtoisten tiimi, joka työskentelee vakituisen henkilökunnan rinnalla. On tärkeää, että kaikki vapaaehtoiset ovat päteviä ja asiantuntevia. Kyse ei loppujen lopuksi ole vain neulan pistämisestä toiseen ihmiseen. Sinulla tulee olla tietoa ja ymmärrystä koko rokotusprosessista ja osata ohjata potilasta. Lisäksi sinun on oltava tietoinen kaikista rokotetta koskevista ohjeista", hän selittää.

Suomessa rokotusten tavoitteena on vähentää viruksen aiheuttamaa tautitaakkaa, ehkäistä kuolemia ja turvata terveydenhuollon toimintakyky.

Anu Nyberg och Christine Stockmann-Broo under ett skift på en vaccinationspunkt i Helsingfors.

Christine Stockmann-Broo ja Anu Nyberg vuorossa rokotuspisteellä Helsingissä.

- Vapaaehtoistyöllä teen oman osani päästäkseni pois tästä pandemiasta. Meidän pätevien rokottajien yhteisvoimin, voimme toivottavasti välttää kouluttamattomien varusmiesten kutsumisen, sanoo terveydenhuollon lehtori Christine Stockmann-Broo.

Monet niistä, jotka antavat tärkeän panoksen pandemian torjuntaan ja varmistavat, että rokotusaste pysyy korkeana, ovat Arcadan alumneja ja opiskelijoita.

Kyky auttaa ei katso ikää

Två personer övar hjärt- och lungräddning.

Hätätilanteen tunnistaminen, avun kutsuminen ja elvytyksen aloittaminen voi olla ero elämän ja kuoleman välillä. Ammattikorkeakoulu Arcada osallistuu Kids Save Lives -hankkeeseen, jossa opetetaan lapsia puuttumaan hätätilanteisiin.

Kategoria: Koulutus