Kierrätysmuovi uusiokäyttöön 3D tulostuksessa

Julkaistu: 26.09.2017 / Tutkimus

Ammattikorkeakoulu Arcadan tutkijoita ja opiskelijoita on viimeisen puolentoistavuoden aikana työllistänyt projekti "Kierrätysmuovien 3D tulostuksen sovelluslaboratorio". Voitaisiinko muovin hävikkiä tulevaisuudessa vähentää esimerkiksi hyödyntämällä autojen puskureita tai vaikkapa kotitalouksien muovijätteitä 3D -tulostamisessa? Tutkimusprojektin tuloksista kerrotaan loppuseminaarissa Tampereella 27.9 ja luvassa on mielenkiintoisia ratkaisuja.

Monipuolinen tutkimusprojekti on Tekesin (INKA-ohjelma) sekä yritysten rahoittama ja yhteystyökumppaneina ovat toimineet Arcadan lisäksi Turun ammattikorkeakoulu sekä SYKE (Suomen ympäristökeskus). Tavoitteena on ollut tutkia sekä materaaliteknisiä ratkaisuja kierrätysmuovin käytöstä 3D tulostuksessa, että tarjota toiminnassa mukana oleville yrityksille uusia liiketoimintamahdollisuuksia ja ideoita. 
- 3D tulostaminen on tällä hetkellä yksi nopeiten kasvavista teollisuuksista ja hyvin pinnalla juuri nyt. Haastellista on samalla se, että aihe on uusi eikä julkaisuja ja tutkimusta juurikaan löydy ennestään, toteaa Arcadan tutkimusinsinööri Maiju Holm, joka yhdessä yliopettaja Mirja Anderssonin kanssa on toiminut Arcadan yhteyshenkilönä projektissa.

"Hävikkimateriaalille" uutta elinaikaa

Viisi eri toimialan yritystä, mm. Fortumin  Waste Solutions Oy, ovat projektin aikana tukeneet tutkimusta ideoinnilla, rahoituksella ja kierrätysmateriaaleilla. Ammattikorkeakoulut ovat esimerkiksi tutkineet voiko 3D tulostuksessa käytettävää muovilankaa valmistaa vaikka romutettujen autojen etupuskureista.
- Sen sijaan, että romuttamot maksaisivat puskurin hävittämisestä, voitaisiin puskurista tehdä uutta 3D tulostuslankaa. Näin ”hävikkimateriaali” olisi saanut uutta elinaikaa ja luonnonvaroja säästyisi, Holm toteaa.
Arcada on myös tutkimuksessaan käyttänyt 3D tulostusyritysten ylijäämämateriaalia.
- 3D tulostus vaatii, että muovi on kestomuovia. Muovi on mm. pystyttävä sulattamaan ja muotoilemaan uudestaan. Sen lisäksi muovin on oltava tarpeeksi jähmeää. Olemme myös tutkineet lisäaineiden vaikutuksia ja arvioineet niiden käyttöä niin, että jähmeyden kannalta sekalaisesta materiaalista saataisiin käyttökelpoista 3D-tulostukseen, sanoo Holm ja kertoo, että tutkimusprojekti myös on tuonut mukanaan kaksi lopputyötä, harjoittelupaikkoja ja opintopisteitä seitsemälle Arcadan opiskelijalle.

Tutkimusprojekti päättyy loppuseminaariin, joka järjestetään Alihankinta-messujen yhteydessä Tampereen messukeskuksessa 27.9. Tapahtuma on ilmainen ja ohjelma löytyy tästä Ulkoinen linkki.