Skip to main content

Nico Larsen

Co-founder av Hailer, ägare och styrelsemedlem i Lamor Corporation

24 år gammal blev Nico Larsen vd för Lamor Corporation, som levererar oljebekämpningsutrustning jorden runt. Efter två år i den kostymen inträffade världens hittills största marina oljekatastrof. I kampen mot oljan föddes den företagsidé som han jobbar med i dag.

Det blev minst sagt bråttom när oljeplattformen Deepwater Horizon exploderade i Mexikanska Golfen 2010. Oljebolaget BP kallade in alla tänkbara aktörer inom oljebekämpningsbranschen till Louisiana och på något sätt skulle resurserna koordineras och kommunikationen löpa. Arbetet blev inte lättare av att olyckan skedde ute i periferin där det inte fanns någon fungerande infrastruktur.

Eftersom Finland då hade de modernaste verktygen för att bygga upp en organisation och upprätthålla ett nätverk av samarbetspartners så kom logistiken ganska långt att skötas från Lamors kontor i Borgå.

- Vi fick fria händer att hitta på en lösning. Vi kontaktade lokala fiskare och byggde snabbt om flera hundra fiskebåtar till oljebekämpningsfartyg. Det behövdes massor av utrustning så vi kollade först våra egna förråd och sedan vad vi kan få tillverkat snabbt.

Planeringen gjordes ganska långt med papper och penna, och kommunikationen sköttes främst via telefon och e-post. Det blev uppenbart att de verktyg som fanns tillgängliga inte räckte till och det var då idén till webbverktyget Hailer föddes.

- Hailer är ett kommunikationsverktyg för företag och organisationer som gör att de kan effektivera sin verksamhet. Verktyget kan köra alla företags processer, oavsett vilken bransch det gäller. Det är en processmotor med inbyggd intern kommunikation. Egentligen handlar det om att få människor att jobba bättre tillsammans.

I vintras erbjöds verktyget till olika företag som hade problem med sina pågående projekt, och på det sättet kunde det testas i en rad olika branscher.

- Den feedback vi fick var först väldigt spretig, ett tag tvivlade vi nog på om det överhuvudtaget går att skapa ett verktyg som fungerar oavsett bransch. Småningom märkte vi ändå att vi fick höra samma behov från alla, det var bara det att företagen formulerade sig på lite olika sätt i olika branscher. Från flera olika håll fick vi höra att vårt verktyg fungerar, och det kändes riktigt bra.

Företaget har i dag 15 anställda och en ny vd anställdes i början av september. Nico har en fot kvar i Lamor Corporation och en fot i företaget Hailer, som han var med och grundade 2016.

- Det har varit utmanande att fungera som medlare mellan businessvärlden och utvecklarna, de talar inte alltid samma språk. Men det är intressant att arbeta med Hailer, potentialen för en sådan här molntjänst är ju oändlig.

Nico visste redan tidigt att han ville bli företagare. Han jobbade periodvis i familjeföretaget Lamor Corporation, men var egentligen inte intresserad av en karriär inom det företaget utan ville hitta på något eget. År 2007-2008 bodde han en tid i Hong Kong där han startade upp ett lokalt kontor.

- Efter det hade jag tänkt hoppa av Lamor helt men då min far dog plötsligt 2008 kändes detnaturligt att fortsätta. I Hong Kong hade vi fyra anställda och i Finland ett hundratal, så det var en viss skillnad.

Idrotten har alltid varit Nicos motvikt till jobbet. Som liten drömde han om att bli ishockeyproffs och han fortsatte spela ända upp till 20-årsåldern. Via idrotten har han knutit många viktiga kontakter.

- Skolan hade jag inte riktigt tid med. Jag ville bara få kurserna överstökade så jag kunde göra viktigare saker. Om jag skulle få gå tillbaka och ge ett råd till ett 20 år yngre jag så skulle det nog vara att lyssna på lektionerna, det var ganska mycket vettigt som kom upp där ändå.

Nico studerade företagsekonomi vid Arcada, och uppskattade speciellt att studierna fokuserade på learning by doing och att de genomfördes i så nära samarbete med arbetslivet.

- I mina ögon har Arcada alltid varit en modern högskola som inte fastnar i det förgångna, utan tänker nytt och blickar mot framtiden.

Att framtiden är digital var något man hade insett på Arcada redan när Nico studerade till tradenom under tidiga 2000-talet, och det är något han har haft stor nytta av i sin karriär.

- Jag var inte alls intresserad av datorer och IT, men under studietiden på Arcada fick vi jobba med modern teknik och då fick jag nog en aha-upplevelse vad gäller allt fiffigt man kan använda datorer till.

Nicos råd till dagens unga ekonomistuderande är att starta företag.

- Det behöver inte vara stort och svårt, börja småskaligt vid sidan om studierna. Det är det bästa sättet att lära sig.

Donera

Välj det alternativ som passar dig bäst