Skip to main content

Johanna Stenback

Producent och entreprenör

Hennes passion är människor med en passion. Hennes jobb är att ge dem synlighet. Det gör hon genom att skapa upplevelser i olika kanaler och plattformar. ”Folk tycker nog jag jobbar med underliga saker”, säger Johanna Stenback.

Som liten lekte Johanna melodifestival hemma i Tenala. Hon sjöng som Pernilla Wahlgren på scenen och fantiserade om hur strålkastarna och allt annat skulle se ut runtomkring henne. Under studietiden vid Arcada var hon aktiv festfixare och medlem i Högskolans studentförening TLK, och hon var med och grundade studerandekåren ASK. Efter medianomexamen förde jobbet som tv-producent för ungdomsprogrammen på Svenska Yle henne till Österbotten där hon hittade sin blivande make. Och sedan dess har Johanna Stenbacks liv och karriär rullat vidare, snabbare än en schlagerveteran gör sina klädbyten.

- Jag kan bli trött på mig själv när jag hör mig berätta om allt jag håller på med. Det händer att jag själv blir förvånad över hur många bollar jag kan ha i luften samtidigt. Men jag är effektiv och organiserad, och gillar listor. Det gäller att brinna för det man gör men inte bränna ut sig. Jag öppnar inte datorn på kvällen.

Johanna är en audiovisuell kultur- och evenemangsproducent som driver produktionsbolaget Jokowski sedan 2011. Sedan ett drygt år tillbaka är hon anställd innehålls- och evenemangsproducent för Moomin Characters och Förlaget. Hennes uppdrag är bland annat att fördjupa varumärket och visa Tove Jansson som en mångsidig konstnär, samt att sprida den kunskapen i Norden och Europa.

- Jag har själv vuxit upp med de värderingar som Tove Jansson ville förmedla. Det handlar om jämlikhet, frihet, mod, vänskap och kärlek. Att alltid vara snälla med varandra. Jag uppskattar att jag får vara med och föra Tove Janssons arv vidare, det känns som ett viktigt uppdrag.

I praktiken ordnar Johanna olika event som till exempel seminarier, mässor, utställningar och galor. Hon är spindeln i nätet som håller koll på allt och alla.

- Producentens yrke är knepigt, för när en producent gör sitt jobb riktigt bra så märks det inte. Allt löper som det ska. Då kan det vara svårt att motivera varför producenten behövs i en produktion och varför det är värt att satsa pengar på en sådan.

Johanna talar av egen erfarenhet. Hon startade produktionsbolaget Jokowski 2011, där hon gjorde media- och kulturproduktioner. Under sju tuffa år var både hon och maken egenföretagare.

- Det var en ekonomiskt svajig tid. Om jag någon gång varit nära att bli utbränd så var det nog då. Det är synd att det ska vara ska vara så tufft att vara företagare i Finland.

Johanna har alltid haft en stark drivkraft att tillsammans med andra människor trampa ut nya stigar. Hon trivs bland kreativa personer med ambitiösa idéer som vågar testa nya saker. Det är i dialogen med dessa idésprutor som hon ständigt hittar ny energi för kommande projekt.

- PR- och eventbranschen utvecklas snabbt och det gäller att hänga med. Min största utmaning nu är att inte bli bekväm i medelåldern utan att fortsätta vara kreativ och utmana konventionerna.

Studietiden vid Arcada beskriver Johanna som den viktigaste byggstenen i fundamentet för hennes karriär. Medianomutbildningen gav henne både erfarenheter och nätverk som hon fortfarande använder så gott som dagligen.

- Arcada är för mig en nyskapande och nytänkande högskola som inte ryggar tillbaka för nya utmaningar och höga ambitioner. Utbildaren sätter stort ansvar på sina studerande, alla möjligheter finns men det gäller att själv ta dem.

Nätverk är något som Johanna råder unga människor att bygga omsorgsfullt och sedan ta väl vara på.

- Det är via nätverken man sedan hittar jobb. Och det gäller att vara schysst mot alla för du vet aldrig vem som kommer att vara din uppdragsgivare i framtiden.

Johanna bor i Vasa och pendlar till Helsingfors några dagar i veckan. Hon trivs i Österbotten där alla vet att det gäller att samarbeta om man vill framåt. Kretsarna är små, ingen har råd med ovänner.

- Här finns mycket kunskap och en fantastisk entreprenörsanda, men ofta blir det bristande självförtroendet en utmaning. Det finns mycket jobb att göra på den här fronten i Österbotten. Jante-lagen råder fortsättningsvis, konstaterar hon med en suck.

Johanna pratar mycket och vackert men när hon ska välja en arbetsinsats som hon är speciellt stolt över tystnar hon för en sekund.

- Jag är inte så bra på att fira då det går bra. Jag är inte överhuvudtaget så bra på att stanna upp och reflektera över det som hänt, jag har hela tiden fokus framåt.

Det uppdrag som hon ändå väljer att lyfta fram är Nordiska rådets prisutdelningsgala 2017 som hon producerade i Finlandiahuset, Helsingfors.

- Tänk att jag av riksdagens internationella utskott fick förtroendet att ordna rubbet. Jag byggde manus, valde artister och hade helhetsansvar för hela galan. Det satt 1000 personer i publiken, högt uppsatta politiker och kulturpersoner. Det var mäktigt.

Donera

Välj det alternativ som passar dig bäst