Menu

Navigation

När flexibilitet och frihet lockar mest

Daniel Patty

Allt man gör i livet kan man ha nytta av. Det säger Daniel Patty som med en akutvårdarexamen i bagaget sadlade om och nu har läst två år på utbildningen i mediekultur, där han slipar sin förståelse för användargränssnitt och konceptplanering.
– Det mest värdefulla med utbildningen är nätverkandet, man får kontakter och projekt via kurser och lärare, säger han.

Arcadas utbildning i mediekultur fokuserar på film, television och online media. Målet är att förbereda dig för en bransch där ditt artistiska uttryck står i centrum och tekniken utvecklas i ett vansinnigt tempo. Redan inledningsvis inriktar du dig på en av fem yrkesinriktningar – online media, manus och regi, foto och klipp, producentskap eller ljudarbete. 
Daniel Patty har levt halva sitt liv på nätet, och har jobbat med bland annat Actionscript och Flash på webbsidor sedan högstadiet. Därför kändes det naturligt för honom att inleda studier inom online media. 
– Utbildningen motsvarar den riktiga online-världen. Det finns en enorm potential och oändliga valmöjligheter. Utbildningen uppmanar dig att skapa en egen uppfattning om vad det är du vill satsa på, säger Daniel.
Själv är han mest intresserad av att skapa fungerande onlinemiljöer för webben och för mobilapplikationer – upplägg som är ”intuitiva för hjärnan” som han själv beskriver det. Enligt honom har online-världen inga gränser – allt är möjligt bara man jobbar hårt, och heltidsstudier gör det möjligt att sätta sig in i ämnena och investera den tid som krävs för att verkligen lära sig.
– Det har varit inspirerande att se att även lärarna är genuint intresserade av att hålla sig uppdaterade om vad som händer inom vår bransch.

Nära samarbete med företagsvärlden

Utbildningen kan öppna många nya dörrar, bland annat när det gäller kontakter till branschen.
– Vi hade nyligen ett övningsuppdrag där ett fackförbund gav oss i uppgift att planera ett online-koncept för dem. Fackförbundet hörde senare av sig till den grupp jag var ledare för och gjorde en beställning på idén vi presenterade, berättar Daniel.
Tack vare utbildningens flexibilitet har Daniel framskridit snabbt i sina studier och han har redan börjat planera sitt examensarbete. För tillfället förhandlar han med en stor aktör inom den finländska mediebranschen om att eventuellt göra sitt slutarbete för dem.
– Projektarbeten som kopplar till branschen är på många sätt framtiden för utbildningen som jag ser det, och det är också dem jag kommer att minnas när jag blickar tillbaka på studietiden.
För Daniel är frihet ledordet för framtiden, och han ser hela världen som sitt arbetsfält.
– Jag lockas av livsstilen som ”digital nomad”, och just nu skulle mitt drömyrke vara att planera användargränssnitt som freelancer eller på ett företag med mycket flexibilitet, säger han.

Oktober 2014