Menu

Navigation

Kulturen som kontaktnät till hela världen

Katarina Pada

Hur skulle det kännas att kastas in i en värld av teater, musik och konst för att volontärjobba på en festival två veckor efter att du inlett dina studier? Om svaret är helt fantastiskt känner du säkert igen dig i Katarina Pada, 24 år, som snart kan titulera sig kulturproducent.

– Jag har alltid varit kulturellt lagt och tycker om att organisera och driva saker framåt. När jag fick höra att man kunde utbilda sig till kulturproducent kände jag att detta är en möjlighet för mig att kombinera mitt intresse för personer i kulturbranschen med min passion för konst.
I dag har det gått tre år sedan Vasatjejen flyttade till Helsingfors, ett beslut hon inte har ångrat.
– Som kulturproducent är du drivkraften bakom kulturella evenemang och produktioner. Vi är kreativa allt-i-allon med ansvar för allt från marknadsföring och artister till budget, och jag älskar att få hålla i trådarna, även om jag själv inte står som konstnär, säger Katarina.
Studierna är – precis som kulturfältet och de framtida arbetsplatserna för en kulturproducent – breda och varierande. Föreläsningar blandas med olika projekt, studiebesök, diskussioner och praktiska övningar. Redan några veckor in i studierna får studenterna ge sig ut för att volontärjobba på en festival.
– Målet är att du så snabbt som möjligt ska ta dig från skolbänken ut i kulturlivet, och det upplever jag väldigt viktigt. I den här branschen är du inget utan ditt kontaktnät, och genom att jobba tätt och nära kulturfältet skapar du dessa naturligt redan under din studietid, konstaterar Katarina.

Praktiken öppnar dörrar till arbetslivet

Hon uppskattar att föreläsarna aktivt involverar studenterna i undervisningen, oavsett om det är teater, konst, eller musik du helst jobbar med i framtiden.
– Även om alla läser samma grundkurser för att få baskunskap om kulturfältet kan du lätt plocka in fler kurser från de områden du känner dig mest intresserad av.  
Katarinas råd är också att testa på så många olika inriktningar som möjligt ex. under praktikperioderna, något som gjort att hon själv blivit mer och mer intresserad av festivaler.
– Min senaste praktik gjorde jag som program- och produktionsassistent på H2Ö i Åbo, en festival med över 100 artister och konstnärer, som ordnades för första gången 2014. Det var otroligt lärorikt, och jag har redan lovat att jag är med i produktionsteamet också nästa år.
Efter examen vill Katarina hålla alla dörrar öppna och det är inte otänkbart att hon söker sig utomlands.
– Men även om jag drömmer om att jobba på världens största festivaler har jag lärt mig att inte ha bråttom någonstans. Det är då de oväntade sakerna händer, och de blir oftast de bästa, ler hon.

Oktober 2014