Menu

Navigation

”Hälsofrämjande vidgar horisonterna”

Niklas Eklund

Niklas Eklund spillde ingen tid. Hans ansökan till högre yrkeshögskolestudier inom hälsofrämjande på Arcada skrev han under samma sekund som han hade den arbetslivserfarenhet som krävs för behörighet. Det är ett val han inte ångrar. – Jag visste redan första dagen på min grundutbildning att jag ville vidareutbilda mig och det är något jag har sett fram emot sedan dess. Hälsofrämjande är ett brett och aktuellt ämne som berör samtliga områden inom hälso- och socialvården.

Helsingfors sömnklinik drivs i företaget Vital Meds regi och i lokalerna i Gamlas har Niklas bråda dagar. Han är inte bara ansvarig sjukskötare för sömnlaboratoriet, utan även forskningsskötare och har ansvar för marknadsföringen. Därtill har han valt att bredda sin yrkeskompetens genom högre yrkeshögskolestudier.
– Jag har alltid varit intresserad av hälsofrämjande och förebyggandet av sjukdom. Vilka behandlingsformer finns vid sidan om läkemedel? Här i västvärlden har vi som bekant alltid varit inriktade på mediciner, men hälsovården övergår allt mer till att fokusera på förebyggande och hälsofrämjande insatser. Behovet och intresset för att utveckla området är stort och att läsa till en masterexamen är för mig ett naturligt steg för att kunna ta större ansvar och nya arbetsuppgifter.
Från att som sjukskötare främst ha arbetat på individnivå erbjuder masterstudierna Niklas ett vidare perspektiv.
– Det är otroligt intressant att nu se på hälsovården på samhällsnivå och fokusera på strukturer och funktioner i samhället. Det jag ser mest fram emot är studierna inom metodik, forskning och inte minst ledarskap. Det är också inspirerande att studera tillsammans med vuxna och erfarna människor som sökt specifikt till hälsofrämjande och brinner för ämnet.

Att de högre yrkeshögskolestudierna löper vid sidan om arbetet var ett stort plus för Niklas när det handlade om att välja högre utbildning.
– Med ett andra barn på kommande så visst är det så att det ekonomiska var en faktor när jag sökte. Och kombinationen av jobb och studier har fungerat väldigt bra. Visst krävs det en ordentlig insats och det är inte något du gör med vänsterhanden, men det är så det ska vara. På Sömnkliniken är man väldigt positiva till att jag studerar vidare och vi har t.ex. redan diskuterat att jag skriver mitt masterarbete för jobbets räkning.
Att en masterexamen är uppskattad på arbetsmarknaden är Niklas övertygad om.
– Det ger en extra tyngd med tanke på att du utöver de fördjupade kompetenserna även garanterat har arbetslivserfarenhet i bakfickan. Jämför med universitetsstudier där du kan ta både kandidat- och magisterexamen utan att ha satt din fot på en arbetsplats. Där känner jag absolut att jag har en fördel på arbetsmarknaden