Menu

Navigation

Film, television och sömnlösa nätter

Marika Hill

– Det här är det jag vill göra under resten av mitt liv, konstaterade Marika Hill strax efter att hon inledde sina studier på Arcada. I dag, tre år senare, har hennes kamera gått från fritidsintresse till en språngbräda för en framtida karriär.

Arcadas utbildning i mediekultur fokuserar på film, television och online media. Målet är att förbereda dig för en bransch där ditt artistiska uttryck står i centrum och tekniken utvecklas i ett vansinnigt tempo.
– Jag kan inte tänka mig en utbildning som passar bättre för dig som är intresserad av berättelser, vill vara omgiven av kreativa människor och har ett budskap att förmedla, säger Marika. 
Av utbildningens fem inriktningar – online media and art direction, manus och regi, producentskap, ljudarbete och foto och klipp – fastnade Marika för den sistnämnda. I linje med alla högskolans utbildningar vilar undervisningen på en enkel insikt – att lika delar teori och praktik behövs för att förbereda dig för arbetslivet.
– Kanske särskilt för mig som håller i en kamera, säger Marika. Ju mer jag vet om vad som händer inne i den, desto tryggare känner jag mig i mitt arbete och desto bättre bilder kan jag fånga. Självklart är den teoretiska biten viktig. Samtidigt är den praktiska kunskap och den arbetserfarenhet du kan samla på dig under utbildningen extremt värdefull när du sedan söker jobb.

Ta för dig

Marika är fast besluten att ha byggt en bra showcase redan innan hon lämnar studielivet bakom sig. 
– Jag har nog börjat vänja mig av med sömn, säger hon med ett skratt. Jag försöker verkligen ta för mig och att, även utöver praktik- och skoluppgifter, vara inblandad i så många projekt jag bara kan – allt från kortfilmer till redigeringsjobb. Det gäller bara att vara aktiv. 
Att lärarna ställer upp som stöd känns tryggt.
– Absolut. Visst har det hänt att vi stått där på en inspelning klockan elva på kvällen och allt har skitit sig. Då har vi nog ringt och frågat om råd. 

Räkna med hårt arbete

Marika är just i startgroparna att skapa ett eget produktionsbolag tillsammans med två studiekamrater. På frågan om media är en tuff bransch tänker hon efter en stund.
– Både ja och nej. Du får nog räkna med att jobba hårt för att skapa din drömsituation. Jag tror inte alls att det är så svårt att hitta jobb som betalar hyran och sätter mat på bordet som vissa vill få det att låta. Men de flesta kreativa människorna nöjer sig ju inte med det. Då slutar det ofta med att du jobbar med projekt du brinner lite mer för vid sidan om. Man får räkna med hårt arbete i inledningen av karriären för att så småningom kunna fylla en större och större del av dagen med sådant som man på allvar är passionerad för.