Menu

Navigation

”Vad bra pojkar! Vill ni göra en till?”

Tage Rönnqvist och Rasmus Tåg

Efter att studierna vid Arcada var avklarade stod Rasmus Tåg och Tage Rönnqvist inför samma beslut som flertalet nyutexaminerade gör – sikta mot en fast anställning inom något etablerat företag i branschen, eller hitta sin egen väg att gå? Valet föll på det sistnämnda och i dag, drygt två år senare, har de tillsammans skapat över trettio musikvideor och tjugotalet informationsfilmer inom ramarna för det egna företaget Eva Lingon.
– Det låter som en kliché, jag vet, säger Tage. Men klarar du att aldrig någonsin sluta tro på det du gör så löser det sig till sist.

Rasmus tog sin examen från utbildningen i mediekultur år 2010. Tages examen från utbildningen i informations- och medieteknik var klar året dessförinnan. Sedan inleddes arbetet med att snabbt bygga en riktigt bra portfolio.
– Det gjorde vi i första hand genom pro bono-arbete, fortsätter Tage. Det är klart att man hann sitta där många gånger och jobba gratis mitt i natten och undra vad man höll på med. Men belöningen kom ju senare.
– Som egenföretagare får man räkna med några hundår, säger Rasmus. Men nu har vi kommit så långt att vi kan ta betalt och inte behöver jaga jobben. Folk ringer till oss.

Ett varierande arbete

Arbetet tog fart på riktigt i och med en musikvideo för bandet MyGrain i januari 2011. Beställaren, Universal Music’s dotterbolag Spinefarm Records, var mer än nöjda med resultatet det dröjde inte länge innan de kontaktade killarna igen.
– Det var stort, säger Tage. Och nog kändes det ganska fantastiskt när Spinefarm ringde upp och sa: ”Vad bra pojkar! Vill ni göra en till?”

Men även om kärleken till musik, och metal-musik i synnerhet, gått som en röd tråd genom tillvaron har även helt andra typer av jobb hunnits med.
– Det var till exempel riktigt roligt att arbeta med En kväll med Anne och Hanna för FST5, säger Rasmus. De behövde en vinjett till sitt program och undrade om vi ville göra den. Det var nog lite annorlunda mot vad vi hade gjort så långt.

Råd till den nyfikne

Efter några år i branschen skriver både Rasmus och Tage under att studietiden på Arcada var en god förberedelse inför det arbetsliv som väntade.
– Studierna gav verkligen en fantastisk grund för det jobb vi gör, säger Tage. Utöver att jag fick lära mig de rent tekniska och logistiska bitarna har jag haft enorm nytta av alla de manus- och skrivarkurser jag gick.

Däremot slår de fast att det finns vissa saker du bör tänka på som student. Det första är att om du planerat att sova dig igenom utbildningen så behöver du inte ens göra dig besvär att dyka upp till att börja med.
– Ju mer du ger av dig själv och investerar i utbildningen – desto mer får du tillbaka, konstaterar Tage. Det är din framtid det handlar om, så ta för dig och gå inte bara runt och vänta på att folk ska ge!

Rasmus, som kombinerade informations- och medieteknikens utbildning i webb och programmering med att lära sig behandla video på sin praktik, betonar även hur viktigt det är att du tänker till en extra gång innan du väljer praktikplatser.
– Folk tänker ofta fel och tänker att störst är bäst, vilket verkligen inte stämmer. Ta reda på vilka uppgifter du faktiskt kommer att få och kom ihåg att du kan få ett mer ansvarsfullt jobb om du söker dig till ett lite mindre bolag.