Yritysten vihreä siirtymä, muutoskyvykkyys ja digitalisaatio
Bakgrund och ändamål
Målet med grön omställning är att stöda omstruktureringen av ekonomin och konstruktionen av ett koldioxidneutralt samhälle. Minskade växthusgaser och koldioxidneutral verksamhet är dock komplexa systemförändringar som kräver nya innovationer, en omfattande förändring på systemnivå och införandet av nya metoder och ny teknik.
Att förnya och genomföra förändringar är för många en utmaning eftersom gamla arbetssätt och tekniker fortsättningsvis används. För att klara av den nödvändiga förändringen krävs nya innovationer, verksamhets- och samarbetsmodeller som skapas genom intensifierat samarbete, ökad kunskapsnivå och konkret projektverksamhet.
Projektet förenar experter från högskolor med företag och entreprenörer på regional samt nationell nivå (21 yrkeshögskolor, varav 9 i södra Finland). Målet är att utveckla verksamhetsmodeller och genomföra evenemang för att stöda företag i den gröna omställningen och främja utnyttjandet av ny teknik.
Nätverket av yrkeshögskolor möjliggör lärande och utveckling i olika forsknings-, utvecklings- och inlärningsprojekt med anknytning till att minska klimatförändringen. Målet är att bidra med verktyg för att stöda företagen och entreprenörerna i förändringen, vilket bidrar positivt till en hållbar systemförändring, grön omställning och utvecklingen av nya verksamhetsmodeller i företagens verksamhet.
Målsättningar och nyttan
Utveckla evenemang, mikrokurser och stödprogram samt konkret verksamhet och samarbetsprojekt mellan högskolor och företag (öppna lärandemiljöer), höja kompetensen och kunskapsnivån bland anställda och möjliggöra ömsesidigt lärande. Olika inlärningsmetoder, modeller, utbildning och konsultering främjar företagens kunskap och förmåga till förändring i en snabbt omvandlande verksamhetsmiljö. Samtidigt förbereds högskolornas studerande inför arbetslivet.
Resultat
De nätverk som bildas mellan högskolorna och företagen ger konkret form åt nya verksamhetsmodeller, produkter och tjänster. Utvecklingen av affärs- och verksamhetsmodeller bidrar till den gröna omställningen och förbättrar sysselsättningen samt främjar regionernas konkurrenskraft och motståndskraft. De inlärningsmöjligheter, tjänster och evenemang som erbjuds inom projektet förbättrar också företagsledningens kompetens i fråga om ansvarsfull hantering av krissituationer.
Samhällelig inverkan
På nationell nivå kommer projektet att bidra till en omstrukturering av ekonomin mot ett koldioxidneutralt samhälle. Syftet för Arcadas del är att framför allt stöda svensk- och engelskspråkiga företag i deras gröna omställning. Detta kommer att tillgodose ett samhälleligt behov av mer kunskap och kompetensutveckling på dessa språk när det gäller den nödvändiga övergången till ett hållbart samhälle. Projektet kommer också att bidra till företagens övergång mot cirkulär ekonomi.