Sotetie - Vägkarta för livslångt lärande för professionella inom social- och hälsovården
Bakgrund och ändamål
Syfte med projektet är att svara på behovet av kompetensutveckling hos professionella inom social-och hälsovården. Bland annat förändringar av klienternas servicebehov, digitalisering och främjandet av klienternas möjligheter till att självständigt ta hand om sin hälsa-och välfärd har bidragit till ökade behov av kompetensutvecklingen hos professionella inom social-och hälsovården.
Utgångspunkten för projektet är resultat från Social-och hälsovårdsministeriets och Undervisnings-och kulturministeriets gemensamma projektet Osaamisella soteen (2018).
Målsättningar och nyttan
Inom ramen för projektet utvecklas i nära samarbete med arbetslivsrepresentanter en digital vägkarta. Denna vägkarta fungerar som ett verktyg för kontinuerlig utvärdering av professionellas generiska kompetenser, för kartläggning av lärandebehov hos professionella inom social-och hälsovården. Vertyg möjliggör även planering av utveckling av kompetenser inom organisationer. Den digitala vägkartan kommer även att innehålla utbud av olika digitala kurser som ordnas i olika högskolor inom kontinuerligt lärande.
Resultat
En digital, flexibel och kostnadseffektiv vägkarta för professionella inom social-och hälsovården. Vägkartan innehåller ett verktyg för utvärdering av generiska kompetenser för professionella, utbud av kurser och utbildningar vilka motsvarar behovet av arbetslivets kompetensutveckling. Dessa finns samlade på en gemensam lärplattform (DigiCampus). I samarbete med arbetslivet och utgående från aktuella kompetensbehov,utvecklas även en modell för utveckling av specialiseringsutbildningar inom social-och hälsovården. Modellen innehåller beskrivning av agil och flexibel planering, förverkligande och utvärdering av dessa utbildningar i samarbete med arbetslivet och högskolor.
Samhällelig inverkan
En kartläggning av hurdana kompetensbehov de snabba förändringarna i arbetslivet samt verksamhetsmiljön ställer på professionella inom social- och hälsovården och ett främjande av uppdateringen av de generiska kompetenserna, med hjälp av den digitala vägkartan, har en nationell inverkan på arbetet inom social-och hälsovården.
Abstrakt
Projektet svarar på behovet av kompetensutveckling hos professionella inom social-och hälsovården. Inom ramen för projektet utvecklas i nära samarbete med arbetslivets representanter en digital, flexibel och kostnadseffektiv vägkarta. Denna digitala vägkarta kommer att fungera som ett verktyg för kontinuerlig utvärdering av generiska kompetenser och för kartläggning av aktuella lärandebehov för professionella inom social-och hälsovården. Den digitala vägkartan kommer även att innehålla utbud av olika digitala kurser som ordnas i olika högskolor inom kontinuerligt lärande.